Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica u četvrtak je obilježena 30. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja. Brojna vojna i civilna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće za sve stradale, nakon čega je služena misa u čast poginulima.

Ivan Rogić je uime organizatora godišnjice kazao kako je prije 30 godina izvršen opći napad Armije RBiH na područje Doljana dok je najveće stradanje bilo na Stipića livadi.

'Nitko nije odgovarao'

- Nažalost, bio je sveopći napad Armije RBiH na ove prostore, gdje su ljude zaticali u kućama, na položajima, koga su god stigli ubijali su, čak i zarobljene. Civile su bez ikakve potrebe prebacili u logor Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" u Jablanici. Nažalost, nakon svih ovih zločina koji su se dogodili, kako ovdje tako i drugim mjestima, Križančevo, Grabovica i Uzdol, za njih nitko nije odgovarao. To stoji u ladicama, ljudi su saslušavani, kako od domaćeg tako i međunarodnog tužiteljstva - izjavio je Rogić

On smatra da se utjecalo na pojedine procese te kako je pravda u BiH selektivna.

- Očito je da se netko miješao u sve to, to je najbolji odgovor za sve ove koji nisu procesuirani. One koji su procesuirani, nisu do kraja procesuirani, tako da se može reći da je sve to selektivno - istaknuo je Rogić.

I nakon 30 godina postoji nada da bi se stvari mogle pokrenuti s mrtve točke.

- Mislim da je u interesu svih nas da se te stvari riješe. Bez toga nema suživota da valja, to je segment koji se treba i mora riješiti da bi bilo suživota u BiH - smatra on.

Rogić je dodao kako je nekada na ovom području živjelo oko tisuću stanovnika, dok se sada vratilo oko 200 Hrvata i isto toliko Bošnjaka, a uglavnom se bave poljoprivredom.
 


Mnogi Hrvati Jablanice završili su u logoru Muzej "Bitka za ranjenike" u Jablanici, a jedan od njih je i Marinko Ljoljo.

- Ovo je 30. obljetnica stradanja civila i pripadnika HVO-a Jablanice. Na taj dan ubijeno je 39 osoba, od čega 6 civila. Na ovome lokalitetu se odvijala prava drama, masakr, pripadnici Armije RBiH su izvršili teroristički napad na Doljane. Stanovništvo i vojnici koji su se spašavali bijegom naišli su ovdje na zasjedu - objašnjava Ljoljo.

Dodaje kako su oni koji su preživjeli završili u logoru.

- Mnoge žene, djeca i starci koji su našli u Doljanima na taj dan uzeti su kao taoci i odvedeni u koncentracijski logor Muzej u Jablanici. Civili su tu ostali sedam mjeseci, a ja sam ostao 321 dan u zarobljeništvu do razmjene. Pobijedio sam mržnju, mržnje je i previše u ovoj našoj BiH - zaključio je Ljoljo.

Oprost jednog dana...

Okupljene je u govoru pozdravio i umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja.

- Danas ovdje svi budimo tihi, skrušeni i ponizni, osluškujmo zemlju, zemlja ovih livada 28. srpnja 1993. godine bijaše natopljena krvlju nevinih (...) Oni što ne uslišiše vapaje ovdje, neka se upitaju imaju li srce? Koliko grijeha nose na duši, progoni li ih krv nevinih? Ako se barem pitaju možda jednog dana oprost zatraže, možda jednog dana oprost i prime - poručio je Sopta.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije RBiH i mudžahedini.

Armija RBiH je toga dana tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi.

Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.