Nedjeljno jutro na zagrebačkom Glavnom kolodvoru bilo je obilježeno hrvatskim dresovima, zastavama, šalovima i ostalim neizostavnim navijačkim rekvizitima.

Više od tri stotine navijača u odličnom je raspoloženju čekalo polazak vlaka kojim će otputovati u Beč na okršaj "vatrenih" s reprezentacijom Austrije. Trajanje puta procijenjeno je na šest do sedam sati; taman da se kvalitetno zagriju glasnice i da se u austrijsku prijestolnicu stigne na optimalnoj radnoj temperaturi - a onda s ostatkom moćnog hrvatskog navijačkog korpusa krene u pohod na Ernst-Happel stadion!

Stotine Hrvata vlakom krenule prema Beču: Očekujemo pobjedu! - Stotine Hrvata vlakom krenule prema Beču: Očekujemo pobjedu!

Vagoni u kockicama

"Udruga navijača Iznad svih je preuzela organizaciju, ali ovo nije vlak samo za članove udruge, ovo je vlak za sve iz Hrvatske, a i šire. Došli su ljudi iz Hercegovine, Dubrovnika, Rijeke, Osijeka, Varaždina…ima nas odasvud. Prijavljeno nam je tristotinjak ljudi, rezervirali smo dovoljno vagona i bit će mjesta za sve. Nadamo se dobroj atmosferi", rekao je za Sportske novosti u ime organizatora Tomislav Tomas (32), pa nastavio:

"Ranije nismo organizirali ovakve projekte. Išli smo 2012. u Poznan navijačkim vlakom i onda smo, nakon posljednje utakmice u Francuskoj, došli na ideju da i sami organiziramo tako nešto".

Naš sugovornik je bio na preko 100 utakmica hrvatske reprezentacije, pri čemu ih je više od 15 bilo u gostima.

"Teško mi je izdvojiti najdraže gostovanje… Iako utakmica nije završila dobro za nas, možda čak Hrvatska – Australija na Svjetskom prvenstvu 2006. Na trgu u Stuttgartu nas je bilo preko 60 tisuća. Nadam se da će i sada u Beču biti tako", otkrio nam je Tomislav, a istome se nadaju i dvojica prijatelja iz Nove Gradiške kojima će doživljaji na Prateru biti potpuno nova životna iskustva.

"Želimo osjetiti atmosferu. Ovo nam je prvi put da idemo na gostovanje Hrvatske", rekli su nam Ivan (26) i Ante (23). Pitali smo ih kako su se odlučili za ovaj način putovanja.

Najzgodnije rješenje

"Nismo našli drugi način da idemo, ovo nam je bilo najzgodnije i najbolje rješenje", odgovorili su nam veseli Slavonci, a s njima se složio i Denis (29) koji živi u Nizozemskoj, ali nipošto nije htio propustiti priliku da iz Zagreba s ostalim navijačima otputuje na svoje prvo gostovanje.

"Kupio sam ulaznice za utakmicu, razmišljao o prijevozu i taman sam tada na Instagramu vidio da će biti organiziran vlak. To mi se učinilo kao odlična ideja. Očekujem sjajnu atmosferu, dobru zabavu, a na kraju i pobjedu Hrvatske!", rekao nam je uz široki osmijeh.

Matiji (19) i Louisu (19) iz Zadra utakmica na Ernst-Happel stadionu također će biti prvo gostovanje.

"Očekujemo krš i lom te plasman u Final Four Lige nacija", rekli su nam mladi Dalmatinci, a potom se ukrcali u navijački vlak. Gotovo svi naši sugovornici otkrili su nam kako neće putovati na Svjetsko prvenstvo u Katar zbog financijskih razloga, ali će zato ovu avanturu iskoristiti za stvaranje nezaboravnih uspomena.