- Vlasti u Bosni i Hercegovini odlučne su u borbi protiv terorizma. Ohrabren sam onim što sam vidio tijekom nedavne posjete toj državi, kao i Kosovu – izjavio je generalni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg.

Na početku današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova 28 država članica ovog vojnog saveza, prvi čovjek Alijanse razgovarao je s novinarima.

Odgovarajući na pitanje AP-a o tome zašto NATO ne može poslati svoje vojnike u borbu protiv terorizma, on je odgovorio da taj vojni savez „već sada ima ključnu ulogu" u borbi protiv te pošasti, prenio je Avaz.

Podsjetio je i da je najveća operacija NATO-a ikada, ona u Afganistanu i da se bore protiv terorizma.

- Ali i naše prisustvo na Balkanu je u vezi s borbom protiv terorizma. Stabilni Balkan bitna je pretpostavka rješavanja problema koji donose strani borci. Nedavno sam posjetio BiH i Kosovo. Ohrabren sam odlučnošću tamošnjih vlasti da se suprotstave stranim borcima. Mi razmatramo sada što još možemo učiniti i kako pomoći – rekao je Stoltenberg.
 
Naglasio je da je NATO iz brojnih misija koje je NATO provodio i provodi, naučio važnu lekciju:

- Od Kosova, preko BiH do Afganistana i dalje, dugoročno, mnogo je bolje boriti se protiv terorizma i graditi stabilnost tako što ćete obučavati lokalne trupe, izgrađivati domaće sigurnosne sustave i službe, umjesto da držite veliki broj svojih vojnika raspoređenih u misijama u tim zemljama – rekao je Stoltenberg.

Dodao je da Alijansa može biti zadovoljna postignutim, ali da ima potencijala za puno, puno više, na čemu će i raditi.