Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je objava ruskog predsjednika Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju "dio obnovljene ruske samouvjerenosti, na koju Zapad već odgovara".

"Naravno da smo zabrinuti. Jer, NATO ne želi novi Hladni rat. Ne želimo novu utrku u naoružanju", rekao je on tijekom posjete Bagdadu, prenosi Reuters.

Putin je u četvrtak objavio čitav niz novog nuklearnog oružja, koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu, ili u razvoju, istaknuavši da bi to oružje moglo pogoditi gotovo svaku točku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto, podsjeća britanska agencija.

Stoltenberg je ocijenio da je Putinov govor u skladu sa "šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susjedne Ukrajine".

"Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, dio je razloga što NATO sada prilagođava i najviše do sada jača svoju kolektivnu obranu od kako je završen Hladni rat", istaknuo je glavni tajnik Alijanse.

Kako je naveo, NATO ne oponaša Rusiju u smislu "raketa za raketu, oružje za oružje, već – odgovara".

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, za koji je SAD priopćio da ga je Putin prekršio svojom prošlotjednom objavom.