Lokalni izbori koji su u listopadu nasilno prekinuti u stolačkoj općini, ponavljaju se danas na 19 redovnih biračkih mjesta i jednom biračkom mjestu za glasovanje u odsustvu. 

Sva biračka mjesta otvorena su u 7 sati ujutro, glasovanje protječe mirno i za sada nije zabilježen nijedan incident, potvrdili su nam članovi Općinskih izbornih povjerenstava u Stocu.

Na ulicama je prisutan velik broj policajaca koji osiguravaju biračka mjesta i paze da ne bi ponovno došlo do incidenata sličnih onima u listopadu kada su izbori prekinuti zbog fizičkog obračuna na jednom biračkom mjestu. Policija je i tada intervenirala, a podignute su i kaznene prijave protiv sudionika izgreda.

Broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404. Od toga je 10.012 redovitih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.

Ukupno je 14 političkih subjekata kandidiralo 68 osoba za općinsko vijeće dok će se o novom načelniku odlučivati između aktualnog načelnika i kandidata HDZ-a BiH Stjepana Boškovića i neovisnog kandidata Mate Komšića.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, a prvi preliminarni rezultati očekuju se nakon 22 sata.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) poništilo je izbore i kaznilo skidanjem s izborne liste četiri kandidata te novčano kaznilo kandidate i njihove političke stranke.

Bošnjaci tako na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata za načelnika općine, stoga su iz "Inicijative za Stolac" najavili kako će bojkotirati današnje izbore jer smatraju kako nemaju za koga glasovati.

Ponovljene izbore u Stocu, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, nadgledaju službenici SIP-a i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", dok MUP Hercegovačko-neretvanske županije prati stanje sigurnosti kako bi izbori protekli neometano.

Za sada nije zabilježen nijedan incident, a iz koalicije "Pod Lupom" kazali su kako su izbori započeli prema pravilima Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.