Redovito usklađivanje mirovina u Federaciji BiH zakonska je obveza i vrši se svake godine 15. travnja, a primjenjuje od 1. siječnja. Tako bi u travnju uvećana mirovina bila isplaćena u svibnju, a uz to, i razlike između isplaćenih i uvećanih mirovina za prva tri mjeseca.

Koliko će iznositi?

Parametri koji utječu na iznos usklađivanja su indeks potrošačkih cijena i rast BDP-a, 50 posto jednog i drugog parametra, zbrojeno, daju postotak usklađivanja. Podatke o tim pokazateljima objavljuje Federalni zavod za statistiku i koliko će oni iznositi, još se službeno ne zna.

Prošle godine počela se primjenjivati nova praksa – akontativno usklađivanje mirovina, što bi značilo da se dio tog redovitog usklađivanja daje ranije, tj. već pri isplati mirovina za siječanj, a koje se isplaćuju u veljači.

"Vlada FBiH napravila je ustupak umirovljenicima, pa je išla ranije tzv. akontativnim uskljađivanjem mirovina od 1. siječnja i s isplatom do 5. veljače, dakle nismo morali čekati 15. travanj da se kažu konačni rezultati i da počne isplata tek 5. svibnja", kazao je ranije Redžo Mehić iz Udruženja umirovljenika BiH i dodao da je to bio dobar potez i da je bilo razloga da se to napravi.

"Slično tome, ove godine pojedini organi Vlade Federacije, a i federalni Zavod su možda malo ranije istupili, pa su rekli da imaju namjeru i želju da isto ponove, da idu odmah od 1. siječnja, a s isplatom od 5. veljače tzv. akontativnim usklađivanjem mirovina kako umirovljenici ne bi morali čekati 15. travanj i tome na neki način pomogli umirovljenicima", rekao je Mehić ranije za Raport.

Bez Proračuna ništa

Međutim, dodaje, oni koji su obećavali to, nažalost, nisu uspjeli do nove godine da predlože proračun Parlamentu Federacije, a Prijedlog proračuna, "odnosno njegovo usvajanje je uvjet za ovo sve što su obećavali, prema tome, s obzirom na to da nije usvojen proračun Federacije, sve ovo drugo, sve dok ne bude usvojen, pada u vodu".

Umjesto prijedloga proračuna, Vlada Federacije Parlamentu je predložila Odluku o privremenom financiranju i o tome treba uskoro da se očituje Zastupnički te Dom naroda, "a to podrazumijeva da se mogu vršiti isplate iste kao i prošle godine u ovom periodu od 31. siječnja do 31. ožujka".

Koliki je postotak bio prošle godine?

Prošle su godine siječanjske mirovine bile akontacijski povećane za 11,1 posto, a onda konačnim usklađivanjem, koje je iznosilo 16,25%, dodatno uvećane i u svibnju je isplaćena razlika između isplaćenih – akontacijski usklađenih i iznosa konačnog usklađivanja.

Podsjetimo, najniža mirovina za prosinac iznosi 538,27 KM, a zajamčena 642,40 KM. Najviša mirovina ostvarena prema Zakonu o MIO iznosi 2.800,00 KM, dok najviša mirovina ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. ožujka 2018, iznosi 2.626,42 KM. Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je na isplati za prosinac 363.139, iznosi 675,57 KM. Mirovinu za prosinac primit će 444.666 korisnika, a ukupno potreban sredstva za isplatu iznose oko 270 milijuna KM.