Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnim žrtvama rata i zaštite porodice s djecom FBiH koji su predložili Irfan Čengić i Jasminko Kapić čime je osigurano povećanje civilnih invalidnina za 70 posto.

U razgovoru za Klix.ba Irfan Čengić je kazao da će svako primanje biti veće za 70 posto, što obuhvaća invalidninu, ortopedska pomagala i tuđu njegu i pomoć.

Dodao je da je 80 posto minimalne plaće osnovnica za izračun, umjesto dosadašnjih 274 KM te da će invalidnina u konačnici ovisiti od stupnja i kategorizacije.

"Svi korisnici koji su primali invalidninu imat će 70 posto veću invalidninu od 1. travnja ove godine. Ovu borbu sam doveo do kraja i jedan je od mojih političkih poteza na koje sam najviše ponosan", kazao je Čengić.

Dodao je da je ovo samo ispravljanje nepravde, jer ova populacija nije dobila povećanje čak od 2009. godine.

"I dalje smatram da trebamo dobiti novi zakon iz ove oblasti koji je stigao iz Vlade FBiH, uz korekcije kroz javnu raspravu. Nadam se da će Predstavnički dom uskoro staviti taj zakon na dnevni red", dodaje Čengić.

Na kraju je kazao da je do 2016. godine pisalo da je osnovnica za izračun 80 posto minimalne plaće, a da je Parlament FBiH 2016. godine prevario osobe s invaliditetom i u zakon umjesto 80 posto minimalne plaće upisao 274 KM koliko je tada iznosilo 80 posto minimalne plaće.

"Od 2016. do danas minimalna plaća se povećala tri puta, a njihova primanja niti jednom. Na ovaj način smo osigurali da svakim povećanjem minimalne plaće, povećavaju se i primanja osoba s invaliditetom", izjavio je Čengić za Klix.ba.

Podsjetimo, Vlada FBiH je donijela Odluku kojom se utvrđuje najniža plaća za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85 posto u odnosu na najnižu plaću utvrđenu za 2022. godinu.