Sjetva cikle je specifična, jer su sjemenke tijekom zrenja međusobno srasle. Kad ju posijemo, niče nekoliko novih biljčica, najčešće dvije do tri.

Zbog toga je ne treba pregusto sijati i moramo je prorjeđivati da osiguramo dovoljno prostora za normalan razvoj.

I u plasteniku i na otvorenom

Profesionalni uzgajivači koriste razdvojeno sjeme čime se olakšava njen uzgoj ili sjeme namjenskih sorti koje daje samo jednu biljku, prenosi Agroklub.

Može se uzgajati u plasteniku i na otvorenom. Za razliku od većine ostalog povrća cikli odgovara slabo alkalno zemljište. Zbog toga odlično reagira kada se dodaje drveni pepeo ili kada se tijekom razvoja zalijeva njegovom otopinom. Veliki je potrošač kalija, fosfora i bora. Manjak bora će se manifestirati pojavom tamnog središnjeg dijela ili nastaje šupljina.

Površinski sloj treba biti dobro pripremljen, a zemljište rahlo. Sporo niče i na početku se slabo razvija.

Prorjeđivanje se može obaviti iz jednog ili dva puta, a najbolje poslije kiše ili zalijevanja kada je oblačan dan. Prvi put se obavlja kada mlade biljke razviju dva do četiri prava lista, odnosno dostignu visinu od 8 do 10 cm. Uklanjamo slabije biljke, a ostavljamo najrazvijenije.

Prorjeđivanje

Međutim, ne moramo ih baciti. Možemo ih presaditi na drugo mjesto jer ona podnosi presađivanje. Razmak poslije prvog prorjeđivanja je od 3 do 5 cm.

Drugo prorjeđivanje se obavlja kada su biljke visine do 15 cm na razmak od 8 do 10 cm, a pojedini taj razmak povećavaju i do 15 cm kako bi cikla bila krupnija. Druga opcija je da već prvi put obavimo čupanje biljaka i formiramo odgovarajući razmak.

Kako bi dobili sočnu ciklu potrebno je redovno zalijevati ako to uvjeti zahtijevaju. Poslije prorjeđivanja se obilno zalije, a zatim prema potrebi. Najbolji pokazatelj da joj nedostaje voda je kada lišće počne padati na površinu zemljišta.

Sa zalijevanjem prestajemo jedan do dva tjedna prije vađenja. Odgovara joj da se zalije lišće. Ako je suša korijen će biti sitan, suh i bezukusan.

Redovno se uklanjaju korovi jer ih ne podnosi. Dobro reagira na prirodna gnojiva od divizme ili od peradi.