Njemačka kancelarka Angela Merkel je po drugi put u deset dana izazvala zabrinutost njemačke javnosti.

Naime, ona je viđena kako se nekontrolirano tresla u dva navrata. Najprije je 18. lipnja kancelarka imala tešku drhtavicu dok je stajala pored ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Volodymr Zelensky) koga je primila u posjetu. Nakon što je, kako je rekla, popila tri čaše vode, osjećala se mnogo bolje.

Međutim, slična stvar dogodila se i u četvrtak dok je stajala pored njemačkog predsjednika Frank- Walter Steinmeiera na ceremoniji postavljanja novog ministra pravde.

Iz Merkelinog kabineta su rekli da nema razloga za brigu i da je ona dobrog zdravlja.

Ali, kako su naveli njemački mediji, Merkel se navodno tresla i 2017. godine dok je bila u Meksiku, a navodno su joj smetali vrućina i vlažnost zraka.

Za Jutarnji list su hrvatski stručnjaci naveli neke od mogućih bolesti koje bi mogla da prouzrokuju da se čovjek nekontrolirano trese, navodi Avaz.

''Teško je reći samo na osnovu snimaka o kakvom je zdravstvenom problemu riječ kod Angele Merkel jer to može biti, na primjer i neki esencijalni tremor ili, pak, nespecifična Parkinsonova bolest, odnosno tzv. Parkinson plus, pa i neka druga ekstrapiramidna bolest (neurološka bolest koja uzrokuju poremećaje kretanja)'', kažu hrvatski stručnjaci.

Esencijalni je tremor, objašnjavaju, nasljedna bolest, a manifestira se kao tremor odnosno drhtanje. Počinje postupno i najčešće u dobu iznad 60 godina, objašnjavaju stručnjaci. Obično se javlja u određenom položaju tijela, dok se Parkinson javlja i u mirovanju. Parkinson plus je, pak, sindrom kojim se opisuju neurodegenerativne bolesti, a također se može manifestirati i tremorom.

Stručnjaci kažu da bi možda mogla biti riječ i o nekim reakcijama u stresnim situacijama, ali i mogućoj hipoglikemiji. Također bi se moglo raditi o ekstremnoj disfunkciji štitne žlijezde, ali sve su to nagađanja jer se prava dijagnoza može postaviti samo na temelju pretraga.