Dok priča o koronavirusu već gotovo pola godina zauzima naslovnice svih medija, sporne afere u vijeme pandemije više gotovo nitko i ne spominje. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine vratilo se na stari, uobičajeni način rad u kojem bh. javnost ne obavještavaju o bilo kakvim aktivnostima na predmetima od velikog interesa, piše N1.

Tako ni građani, a ni mediji ne mogu dobiti informaciju o tome u kojoj fazi je istraga u slučaju nabave spornih respiratora. Činjenica je kako sudionici afere, uglavnom i danas obnašaju svoje svakodnevne poslove, te su uredno, poput premijera Novalića, ostali na svojim pozicijama. A repsiratori, njih stotinu, do danas nisu podijeljeni zdravstvenim ustanovama.

117 zahtjeva, a 100 respiratora. Veća potražnja, nego mogućnosti. Osam kantona zatražilo ih je od Federalne uprave civilne zaštite.

"Zeničko-dobojski i Kantonalno ministarstvo zdravstva njihovo iskazalo je potrebe za 25 respiratora, i Tuzlanski kanton je zatražio 35 respiratora. To su dva kantona koja su do sada tražila najviše, ali imamo i potrebe iz ostalih kantona. Oni će se, kako sam i rekla, rasporediti prema procjeni ZZJZ, oni već imaju određene šablone po kojima to treba podijeliti da li je to shodno epidemiološkoj situaciji ili broju stanovnika ili veličini bolnica", kazala je za N1 Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, Adnan Jupić apelira - kada su već nabavljeni, plaćeni, onda i neka se što skorije raspodijele.

"Prednost ovih respiratora prema onome što smo saznali leži u činjenici da se oni mogu koristiti i kao transportni respiratori, a s obzirom na razuđenost ZDK, na udaljenost pojedinih domova zdravlja, na duže transporte pacijenata do Urgentnog bloka ili odjela Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj, ti respiratori bi našli svoje mjesto, svoju ulogu u tretiranju ovih pacijenata, mogli bi se dobro iskoristiti kako u Kantonalnoj bolnici i Općoj bolnici Tešanj, tako i u službama Hitne pomoći u ZDK", kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

No, čekaju se zahtjevi iz Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog. Direktor bihaćke Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić, Hajrudin Havić za N1 kaže - nitko nam i nije rekao da se prijavimo. Raniji dogovor u Vladi Federacije, tvrdi Havić bio je da ovom Kantonu pripada 12 respiratora. No, više ih nitko ne spominje. Uostalom, bolnici, tvrdi direktor i ne trebaju. O tome da li bi ih uopće primili, odlučivao bi tim anesteziologa. A gdje su uopće sporni respiratori?

"FUCZ je s Hercegovinalijekom još 23.6. zaključila Sporazum o poslovnoj suradnji za skladištenje, čuvanje i transport do njihove konačne raspodjele ako se dogodi prije isteka roka od šest mjeseci. Respiratori se trenutno nalaze u skladištima Hercegovinalijeka d.o.o. Mostar u Sarajevu", rekla je Majda Kovač.

A što je s istragom? O tome tek nema informacija. Pogotovo ne službenih iz Tužiteljstva BiH. Novinar BIRN-a Semir Mujkić kaže - nikada do sada zbog jednog predmeta nije bio veći pritisak građana i medija, no to je preko noći prošlo. Što itekako odgovara tužiteljima koji na ovom slučaju rade, ili pak ne rade.

"Odgovara i na jedan i na drugi način, i na onaj način da oni ne žele pritisak koji bi utjecao da predmet bude lošije urađen, a odgovara i s druge strane da nemaju taj pritisak da moraju da naprave neki izvanredan rezultat. Tako da je stvarno teško reći što možemo očekivati u nerednom razdoblju, ali ono što je definitivno bez obzira što je manja pozornost javnosti, mi smo pisali o tome, ovo je predmet koji će stvarno pokazati prave rezultate rada Tužiteljstva", kazao je.

Predmet u kojem postoji sumnja da su neki od najvećih federalnih funkcionera, Fadil Novalić, Fahrudin Solak, iskoristili jedan od najtežih trenutaka za građane, i od proračunskog novca, krajnje sumnjivim aktivnostima i transakcijama, iz Kine dopremili stotinu pretplaćenih, respiratora, i kako kažu pojedini vještaci, neupotrebljivih u intenzivnoj njezi.