Što učiniti kada vam pametni telefon padne u vodu? Ako na internetu potražite savjet, jedna od prvih stvari na koju ćete naići jest da telefon odmah stavite u rižu, koja bi trebala upiti vlagu iz telefona, a takav savjet ponekad daju i u servisima za pametne telefone.

No čini se kako ta taktika i nije baš najpametnija te je, unatoč svemu što je dosad objavljeno na internetu, ipak ne bi trebali primjenjivati. To naglašavaju iz Applea, na čijim se stranicama za podršku korisnicima nalazi upravo to upozorenje, javlja Zimo.

Ne stavljajte ga u rižu

Ne stavljajte telefon u vrećicu riže. Ako to napravite, mali komadi riže mogu oštetiti vaš iPhone, stoji na Appleovim stranicama.

Osim u vrećicu riže, iz ove tvrtke upozoravaju korisnike da ne pokušavaju osušiti telefon korištenjem vanjskog izvora topline ili komprimiranim zrakom te da u svoje telefone, odnosno konektore ne stavljaju strane objekte, poput papirnatih ručnika ili štapiće za uši.

Što onda učiniti ako vam iPhone upadne u vodu? Iz Applea su dali nekoliko savjeta, pri čemu su posebnu pozornost posvetili konektoru za punjenje.

Ako se on smoči, na iPhoneu bi se trebalo pojaviti upozorenje o detektiranoj tekućini i korisnici bi odmah trebali isključiti svoj Lightning ili USB-C kabel iz telefona te ga ne smiju ponovno priključiti dok telefon i konektor nisu u potpunosti suhi. Kako bi ispraznili tekućinu iz telefona, potrebno ga je lagano udarati o dlan ruke, pri čemu strana s konektorom treba biti okrenuta prema dolje.

Držati ga u suhoj prostoriji

Nakon toga telefon treba ostaviti u suhoj prozračnoj prostoriji na najmanje pola sata i tada ponovno možete pokušati spojiti telefon s kabelom.

Ako se upozorenje o tekućini ponovno pojavi, onda telefon treba i dalje ostaviti u suhoj i prozračnoj prostoriji na duže vremena. Ponekad može proći i cijeli dan dok se osuši, a za to vrijeme možete ga ponovno pokušati napuniti.

Na US Today podsjećaju i na Samsungove savjete o telefonima koji upadnu u vodu. Kada se to dogodi, uređaj treba isključiti te obrisati vlagu s kućišta, utora za slušalice i punjenje. Za razliku od Applea, iz južnokorejske kompanije savjetuju korištenje vate ili štapića.

U slučaju da je uređaj pao u more ili neku drugu vrstu tekućine poput pića, navodi se da bi se takav uređaj u biti prvo moglo staviti u običnu vodu. Iz Samsunga savjetuju sušenje na zraku, odnosno njegovo postavljanje u prozračnu prostoriju ili u hlad s hladnim zrakom (od npr. ventilatora). Ono što nikako ne smijete raditi jest sušiti ga korištenjem fena ili vrućeg zraka.

Kada se uređaj osuši, poželjno ga je ipak odnijeti na servis.