Sljedećeg tjedna Bosna i Hercegovina bi trebala politički usuglasiti preostale uvjete kako bi provela procedure usvajanja i omogućila Europskoj uniji da odluči o otvaranju pregovora o članstvu tijekom ožujka, izjavio je za BHRT Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH.

Od skraćene liste uvjeta usvojen je Zakon o spriječavanju pranja novca i financiranju terorističkih organizacije, te otvoreni pregovori sa Fronteksom.

Preostalo je usuglašavanje Zakona o spriječavanju sukoba interesa i Zakona o sudovima, javlja BHRT.

Treba malo više napora

''Potrebno je još vrlo malo napora da bude usuglašen Zakon o spriječavanju sukoba interesa'', vjeruje član radne grupe Predrag Kojović. Od 15 preporuka Europske unije, većina je prihvaćena, a preostale su definicije kriterija u izboru članova komisije i pitanje nadležnosti.

Predrag Kojović, član Radne grupe za Zakon o spriječavanju sukoba interesa BiH.

''Moguće da će EU donijeti pozitivnu odluku i ako usvojimo ovakav zakon koji nije sasvim u skladu sa EU standardima, ali stvar je u našim rukama ja bih volio da mi uradimo svoj posao 100%. Europska unija inzistira na ustavnoj definiciji etničke raspodjele mjesta u Komisiji, dok HDZ BiH insistira na preciznijoj definiciji. S druge strane, SNSD inzistira na očuvanju entitetske nadležnosti u ovoj oblasti'', dodaje.

Radovan Kovačević, izaslanik u Domu naroda PSBiH (SNSD), ističe: ''Smatramo da sve ono u BiH što nije nadležnost BiH, mogu da se usvajaju zakonska rješenja koja se tiču isključivo institucija BiH. Ja sam o tome govorio i na sjednicama Doma naroda i nasjednicama svih drugih komisija''.

Politički trend

Ilija Cvitanović, izaslanik u Domu naroda PSBiH (HDZ 1990), kaže da se boji političkog trenda.

''Strah me je hoćemo li uspjeti u ovom roku kratkom koji je pred nama koji nam ne treba zbog EU nego nam treba zbog nas samih'', kaže Cvitanović.

''Vremena je sve manje. Sljedećeg tjedna preostali zakoni moraju biti usuglašeni kako bi na vrijeme prošli proceduru kroz Savjet ministara i paralamentarnu skupštinu'', kaže ministar Forto i dodaje:

''Potreban je razum potrebno je da neku dnevnu politiku nadvlada neka mudrost. Da otvorimo pregovore i da onda kroz te pregovore sa EU adresiramo sva goruća pitanja bilo koje političke grupacije u BiH, ali kad to radite kroz europsku perspektivu kroz europske pregovore onda to ima smisla. Ovako kad to radite onda je to samo dnevna politika''.

Postoje rezerve

No, postoje rezerve čak i u slučaju da Europska unija odluči o otvaranju pregovora.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kaže: ''Mi ćemo redefinirati svoju politiku ukoliko se to dogodi da dođe se do odobravanja pregovaračkog postupka bez datuma. S jedne strane postoji uvjerenje da će prevladati potreba Europske unije da zbog globalne sigurnosne krize uz minimum uvjeta prigrli regiju zapadnog Balkana. S druge nepomirljivi politički odnosi unutar Bosne i Hercegovine ne daju preveliku nadu u ispunjenje domaćeg zadatka'', smatra prvi čovjek manjeg bh. entiteta.

Sanja Tepavčević, analitičarka, kaže: ''I mislim da ta vanjska situacija rat u Ukrajini, izbori i polarizacija u Americi, jačanje Kine koja se mora spomenuti, da će više to utjecati na ubrzavanje pregovora o pristupanju, ne samo BiH nego cijelog zapadnog Balkana'', dok njen kolega Mlade Bubonjić navodi: ''Kad je riječ o zakonu o sudovima tko zna možda i tu se nešto ispregovara ali uzevši u obzir što se do sada događalo da su gotovo nepomirljivi stavovi ne samo o sjedištu nego i o sudijama. Bojim se da će na tom zakonu da se lome koplja, ali opet tko zna možda se ponudi neka ponuda koju ne mogu odbiti''.

Odjeci posjete Bruxellesu predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto ukazuju da je i unutar članica Europske unije slična dilema oko toga da li će prevladati strateški interes Unije ili ono što im na sto stave vlasti Bosne i Hercegovine.