Najvažniji neprijatelj krumpira je zlatica. U stanju je u potpunosti uništiti usjev. Napada rajčice i patlidžan, ali i papriku. Pojedinih godina čini se da je borba protiv ovog neprijatelja uzaludna.

Razloga njene superiornosti je puno. Skoro da nema prirodnih neprijatelja. To su samo bubamare koje jedu jaja i ličinke prvog stupnja te fazan koji jede odrasle.

Jedna ženka može položiti i do 2.500 jaja, obično od 200 do 1000 i da obnovi populaciju. U zemlji može ostati dvije do tri godine i preživjeti "gladnu" godinu. Prelijeće i do 40 km u potrazi za usjevom krumpira. Leti brzinom od 7 km/h. Lako se premještaju s jednog krumpirišta na drugo. Tijekom vegetacijskog perioda ima više generacija.

Kada su u opasnosti, odrasle jedinke padaju i prave se mrtve. Ličinke sadrže otrovne tvari.

Izbjegavaju koprivu

Veliku ulogu imaju preventivne mjere. Kako prezimljava na krumpirištu, na istu parcelu ga ne treba sijati, jer će na proljeće gladne zlatice navaliti na mlade, tek iznikle biljke.

Najčešće napadaju one pod stresom, oboljele. Zbog toga treba saditi zdrav sadni materijal i provoditi agrotehničke mjere i zaštitu. Kako se skriva u zemlji odakle se penje na biljke da bi se hranile, pomaže malčiranje, posebno koprivom jer njene žarne dlačice djeluju nadražujuće na štetnika. Zlatice izbjegavaju polja malčirana koprivom.

Najstariji način je sakupljanje rukom ili uz pomoć metle i kante. Rukom možemo sakupiti odrasle jedinke, ličinke i listove sa položenim jajima. Najbolje je to obavljati ujutro i navečer, ali i tretiranja raznim sredstvima. Obavljaju se jedan do dva puta kod jake pojave. Prirodna sredstva treba odmah upotrijebiti, jer brzo gube efikasnost tijekom stajanja.

Od pepela do pelina

Za posipanje zelene mase i površine zemlje efikasni su drveni pepeo, piljevina bora i breze te kukuruzno brašno. Najbolji je pepeo koji se može koristiti posipanjem po lišću i zemlji ili kao otopina. Pripremamo ga tako što oko 200 g otopimo u 10 do 12 l vode. Koristi se procijeđena tekućina.

Otopinu pelina pripremate od usitnjenih pet do šest grančica koje prelijete s 10 l vrele vode i ostavite preko noći. Procijedite i koristite. Budite pažljivi s primjenom jer usporava razvoj krumpira i ne treba ga često koristiti.

Efikasna su sredstva na bazi biljaka i tvari koje imaju jak i oštar miris, poput: octa, gorušice u prahu, vratića, nevena, zmijskog mlijeka Chelidonium majus, ljuski i listova oraha.

Okolo usjeva sadi se cvijeće poput nevena, borača, dragoljuba i korijandar, a u samom usjevu niski grah ili mahune.

Agroklub.com