Goran Ivanišević 18. srpnja postat će član Međunarodne teniske kuće slavnih kao prvi Hrvat koji je u nju uvršten.

Za razliku od Košarkaške kuće slavnih koja već ima četiri hrvatska “stanara” (Krešo Ćosić, Dražen Petrović, Mirko Novosel, Dino Rađa) i očekuje petog u Toniju Kukoču, o Kući slavnih tenisa manje se zna.

Što je Teniska kuća slavnih i tko je već u njoj?

Ona je ustanovljena 1954. godine u američkom Newportu, u prostorima starog kazina uz koji su bili teniski tereni, na kojima se i danas igra jedini turnir na travi u Sjevernoj Americi, odmah u tjednu nakon Wimbledona.

Nakon Drugog svjetskog rata prostor je postao neisplativ pa je američki teniski dužnosnik Jimmy Van Alen osnovao Kuću slavnih i njen muzej i smjestio ih u staru kockarnicu.

Iduće godine Kuća slavnih je počela primati članove, a u prvom kontingentu bili su Oliver Campbell, Joseph Clar, James Dwight, Richard Sears, Henry Slocum, Malcolm Whitman i Robert Wrenn.

Iduće godine izabrana je i prva žena May Sutton, a 1958. Molla Bjurstedt Mallory, prva osoba rođena izvan SAD-a, osmerostruka pobjednica US Opena koja je rodom Norvežanka, ali 1936. udajom je dobila američko državljanstvo.

Tek 1975. legendarni Fred Perry, osmerostruki pobjednik Grand Slama i posljednji britanski osvajač Wimbledona (1936.) prije Andyja Murraya, postao je prvi neamerikanac u Kući slavnih. Godinu poslije pridružili su mu se Francuzi Jean Borotra i Jacques Brugnon te Irkinja Mabel Cahill, prva neamerikanka u Kući slavnih koja je bila i prva strana osvajačica Američkog prvenstva 1891. godine.

Posljednjih godina Kuća slavnih dobiva nekoliko novih članova, ovisno o tome koliko ih je dobilo potreban postotak afirmativnih glasova, a ove godine uz Gorana u nju će ući i Španjolka Conchita Martinez. Osim njih, za ovu su godinu bili nominirani švedski majstor za parove Jonas Bjorkman i slavni španjolski zemljaš Sergi Bruguera. S Ivaniševićem i Martinez Kuća slavnih će imati 259 predstavnika iz 24 zemlje. Lani su primljeni Jevgenij Kafeljnikov, Mary Pierce i Li Na.

Kako se uopće upada u Tenisku kuću slavnih?

Kandidate može nominirati bilo tko, od teniskih dužnosnika i institucija do običnih fanova. Nominacije se primaju do 1. travnja, a vrijede za nadolazeću godinu. Svakog proljeća izborno povjerenstvo pregledava nominacije i odlučuje tko od kandidata ispunjava kriterije za uvrštenje.

Osnovni kriteriji su da je kandidat bio aktivni igrač unutar 20 godina prije nominacije te da nije aktivan posljednjih pet godina. U obzir se uzimaju uspjesi na najvišem međunarodnom nivou, ali i integritet, karakter i sportski duh.

U srpnju se uključuje Odbor za nominacije i odlučuje tko su najzaslužniji kandidati. Tri različite glasačke skupine koje čini oko 140 novinara, povjesničara i već izabranih “stanara”, u rujnu i listopadu određuju opravdava li karijera nominiranih uvrštenje u Kuću slavnih i tu selekciju prosljeđuju na glasanje navijačima. Nominiranim kandidatima treba barem 75% afirmativnih glasova stručnjaka, na koje se može dobiti bonus od 3% nakon glasa naroda.

Nakon što se obrade rezultati glasanja, u siječnju se objavljuje tko su izabrani, a svečanost uvrštenja održava se u srpnju.

Postoji i način da se preskoče svi ti silni odbori i zaradi automatsko uvrštenje, ali za to igrač treba imati najmanje tri Grand Slam titule i provesti barem 13 tjedana kao svjetski broj 1 ili osvojiti pet Grand Slamova. Ako se radi o igračima u konkurenciji parova, oni moraju imati barem 12 velikih trofeja i 52 tjedna na vrhu ili osvojiti 15 Grand Slamova.

U kojim se sve kategorijama može ući u Kuću slavnih?

Postoje tri kategorije – za igrače, za igrače s hendikepom i za poseban doprinos. Igrače se bira svake godine, a ostale kategorije svake četiri godine.

Što kad tenisač uđe u Kuću slavnih?

Osim što je to najveće priznanje u svijetu tenisa nakon kojeg se stječe pravo na hvalisanje, izabrani kandidati dobit će svoj kutak u muzeju u kojem je izložena impozantna kolekcija predmeta iz teniske povijesti. U muzeju postoji i multimedijalni kutak u kojem hologram Rogera Federera objašnjava zašto voli tenis, a glas Marije Šarapove posjetitelje vodi kroz obilazak.

Kako je Goran zaslužio uvrštenje i što je na sve rekao?

“Ovo je ogromna čast, ponosan sam i ponizan jer sam postao prvi Hrvat u Teniskoj kući slavnih. Zahvalan sam Odboru koji me izabrao za ovu čast i navijačima koji su glasali za mene i podržavali me tijekom cijele karijere, pogotovo brojnim navijačima u Hrvatskoj. Počašćen sam i uzbuđen jer sam postao ‘hall of famer'”, rekao je Goran.

Karijeru mu je, dakako, obilježio veličanstveni Wimbledon 2001. godine, kad je kao 125. igrač svijeta s pozivnicom šokirao svijet i otišao do kraja. Osim toga, igrao je još u tri pojedinačna finala Wimbledona i dva finala Roland Garrosa u parovima, osvojio je dvije bronce na Olimpijskim igrama 1992. – pojedinačno i u paru – a sakupio je ukupno 22 naslova iz 49 finala na ATP Touru. Najbolji plasman na ATP listi bio mu je drugo mjesto, a čak 136 tjedana proveo je u Top 5. Iako nije igrao, bio je član hrvatske reprezentacije koja je 2005. osvojila Davis Cup, piše Index.hr

Ima jednako uspješnih ili uspješnijih tenisača koji još nisu našli mjesto u Kući slavnih, poput Lleytona Hewitta, Thomasa Mustera ili Michaela Changa, ali u obzir se uzimaju i “integritet, sportski duh i karakter” igrača, a u kategoriji karaktera Goran je imao dovoljno karizme za uvrštenje već prije 10 godina.