Nizozemska i Danska predvodile su inicijativu za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 i isporuku tih borbenih zrakoplova Ukrajini kako bi pomogli u borbi protiv ruske zračne nadmoći. Reuters donosi nekoliko činjenica o savezu zapadnih zemalja koji će isporučivati zrakoplove i trenirati pilote.

Koliko će zrakoplova F-16 dobiti Ukrajina?

Danska će isporučiti ukupno 19 mlažnjaka, prvih šest do kraja godine, nakon čega će uslijediti osam 2024. i pet 2025. godine, izjavila je 20. kolovoza danska premijerka Mette Frederiksen. Nizozemska ima na raspolaganju 42 aviona F-16, ali tek treba odlučiti hoće li svi biti donirani.

Kada počinje obuka?

Danska je u kolovozu započela obuku osam ukrajinskih pilota za upravljanje zrakoplovima, priopćile su danske oružane snage. Osam pilota stiglo je u dansku vojnu zračnu bazu u Skrydstrupu zajedno sa 65 članova pratećeg osoblja koji će biti obučeni za održavanje i servisiranje. Grčka će također sudjelovati u obuci, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Dužnosnici koalicije 11 država rekli su da će se obuka za F-16 također odvijati u Rumunjskoj.

Što će F-16 značiti za ratne napore Ukrajine?

Zelenski je donaciju nazvao "prijelomnim sporazumom" i rekao da će zrakoplovi ojačati ukrajinsku zračnu obranu i pomoći protuofenzivi protiv ruskih snaga.

Američki dužnosnici privatno su rekli da će F-16 biti od male pomoći Ukrajini i da neće promijeniti odnos snaga kada na kraju stignu na bojište s obzirom na ruske sustave protuzračne obrane i njihovu nadmoć na nebu nad Ukrajinom.

Poljska i Slovačka isporučile su 27 MiG-ova 29 kako bi dopunile ukrajinsku flotu borbenih zrakoplova.

Kad Ukrajina može početi koristiti F-16?

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga rekao je da ne očekuje da će Ukrajina moći koristiti F-16 avione nadolazeće zime. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da se šest mjeseci obuke smatra minimumom za pilote, ali još nije poznato koliko će trajati obuka inženjera i mehaničara.

Program obuke trebao bi omogućiti ukrajinskim pilotima i servisnom osoblju da koriste F-16 u borbi početkom sljedeće godine, rekli su čelnici NATO-a u srpnju.

Koji su izazovi?

Dizajnirao ih je 70-ih i proizveo 80-ih godina General Dynamics, koji je sada dio Lockheed Martina, pa su tako zrakoplovi F-16 koje će Ukrajina dobiti stari oko 40 godina.

Iako su oružani sustavi i instrumenti ažurirani, trupovi zrakoplova traže kvalitetno održavanje, rekao je Esben Salling Larsen, vojni analitičar na Royal Defense Collegeu, i dodao: "Ukrajinci će morati potrošiti puno vremena na održavanje."

Drugi izazov je vremenski pritisak na obuku pilota, inženjera i mehaničara. F-16 su proizvedeni u SAD-u, dok su trenutni ukrajinski avioni ruske proizvodnje, što stvara izazov jezične barijere za mehaničare i inženjere.

Koje su prednosti?

F-16 su dugo bili na popisu ukrajinskih želja zbog svoje razorne moći i globalne dostupnosti. Zrakoplov je opremljen topom od 20 mm i može nositi bombe, rakete i projektile. Mnogi NATO saveznici imaju F-16, što olakšava pronalaženje rezervnih dijelova u usporedbi s ruskim zrakoplovima koje trenutno koristi Ukrajina.

Danska i druge zemlje također su počele koristiti druge mlazne avione, poput F-35 koje je naručila Danska, povećavajući opskrbu rezervnim dijelovima iz umirovljenih zrakoplova.

Što kaže Rusija?

Rusija je upozorila da bi isporuka aviona Ukrajini dodatno eskalirala rat. "Činjenica da je Danska sada odlučila donirati 19 zrakoplova F-16 Ukrajini dovodi do eskalacije sukoba", rekao je ruski veleposlanik Vladimir Barbin.

Tko još može donirati borbene avione?

Norveška razmatra hoće li donirati F-16, ali nije rekla koliko. Portugal, Rumunjska i Belgija imaju F-16 poput onih koje su donirale Danska i Nizozemska, što ih čini prikladnima za donaciju jer se Ukrajinci obučavaju za te zrakoplove.

Ukrajina je prošlog tjedna započela razgovore sa Švedskom o mogućnosti dobivanja zrakoplova Gripen švedske proizvodnje. Švedska je u lipnju rekla da će ukrajinskim pilotima dati priliku da testiraju lovac Gripen, koji proizvodi Saab, ali je također rekla da su joj potrebni svi njezini zrakoplovi za obranu svog teritorija.