Nakon razmjerno ugodnog i vlažnog lipnja, vrijeme je da prave ljetne čari pokaže mjesec srpanj.

Snižen tlak koji će nastati na sjeverozapadnom i zapadnom Europom gurnuti će u sklopu visokog tlaka zraka veoma vruć suptropski zrak sa sjevera Afrike put juga, i jugoistoka Europe, što će nam donijeti prvi ozbiljniji val vrućine u razdoblju od 8. do 17. srpnja 2023. godine.

U takvim se okolnostima upozorava, posebno u sljedećem tjednu na ekstremno visoke temperature zraka, koje će se nerijetko penjati preko 30°C.

U zaleđu Dalmacije i Hercegovini, većem moguće su ekstremno visoke temperature zraka i do 40°C, možda i koji stupanj više.

Također će postojati uvjeti za tropske noći, kada se temperature tijekom cijele noći spuštati ispod 25°C, ponajprije na jugu i jugoistoku Hercegovine i na Jadranu.

Visoke temperature zraka sa sobom nose rizik od nastanka i širenja šumskih požara, tako da će od vikenda i u sljedećem tjednu opasnost od nastanka i širenja šumskih požara biti velika i izuzetno velika.

Na kraju se nema što dodati, nego da su valovi vrućina sasvim normalna pojava za mjesec srpanj, a ljubitelji ljetnih vrućina će doći na svoje – stoji u objavi na stranici Globalna klima i vrijeme kroz povijest i u novije vrijeme.

brotnjo.info