Nakon što Apple u rujnu tradicionalno održi predstavljanje novih iPhonea i pametnih satova, u listopadu stiže prava poslastica za one koji iščekuju iMac i MacBook s M3 SoC-om. Barem tako tvrdi Mark Gurman, reporter Bloomberga i dugogodišnji Appleov analitičar.

''Sada kada je Apple izbacio 15-inčni MacBook Air i nove Macove temeljene na M2 Ultri, predstavljanje u listopadu moglo bi sadržavati prve Macove s M3 SoC-om. Bit će rano za najjače inačice Appleovih računala, tako da će korisnici vjerojatno prvo dobiti novi iMac, 13-inčni MacBook Air i 13-inčni MacBook Pro'', napominje Gurman u najnovijem izdanju svoga Power On biltena.

O iMacovima s M3 SoC-om Gurman govori još od ožujka ove godine. Prema njegovim prijašnjim objavama, promjena u vanjskom dizajnu neće biti. Naime, novi iMac i dalje bi trebao imati 24-inčni zaslon te bi trebao dolaziti u istim bojama kao njegov prethodnik, a sve promjene bit će zapravo u unutrašnjosti uređaja, javlja Bug.

Kad je, pak, riječ o M3 SoC-u koji je inače napravljen na 3-nanometarskom proizvodnom procesu, Gurman je sredinom svibnja rekao da je barem jedna verzija u testiranju.

''CPU se sastoji od šest jezgri za performanse koje obrađuju najintenzivnije zadatke i šest učinkovitih jezgri koje se uključuju pri zadacima koji zahtijevaju manje energije. Sam SoC u ovom konkretnom testu, pogoni MacBook Pro s nadolazećim MacOS-om 14.0 i vjerojatno je riječ o osnovnoj inačici'', objasnio je tada Gurman.

Očekivalo se da će Apple prikazati M3 na ovogodišnjem WWDC-u, no to se nije dogodilo.