Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u petak je izrazio žaljenje zbog "brojke koja slama srce" - dva milijuna umrlih u svijetu od koronavirusa, te se osvrnuo na činjenicu da "solidarnost pada" u odgovoru svijeta na virus.

''Danas svjedočimo vakuumu u pogledu cjepiva. Cjepiva dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopće nema. Znanost uspijeva - ali solidarnost pada'', rekao je šef UN-a.

Bez navođenja imena, Guterres je kritizirao to što "neke zemlje dogovaraju dodatnu kupnju sa strane, nabavljaju više nego što je potrebno", piše Hina.

''Vlade imaju odgovornost štititi svoje stanovnike, no 'vakci-nacionalizmom' će zemlje same sebe poraziti te će usporiti globalni oporavak. COVID-19 se ne može pobijediti pojedinačno, zemlju po zemlju'', dodao je.

Rekao je da se prioritet mora dati onima koji se nalaze "na prvoj crti obrane: humanitarcima i rizičnim osobama."

Na konferenciji za medije, predsjednik Glavne skupštine UN-a, Volkan Bozkir, najavio je da će se i on i Guterres uskoro cijepiti. Šef UN-a primit će cjepivo sljedeći tjedan, a Bozkir 2. veljače.

''To je zato što New York, gdje se nalazi sjedište UN-a, ima javno-zdravstvenu politiku davanja cjepiva svima starijima od 65 godina'', rekao je Bozkir.