Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu, već s četvrtkom uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci, a s klimatološkim početkom zime - i obilnija oborina, piše DHMZ u posebnom današnjem priopćenju. Zbog jakog i olujnog juga 30. studenoga 2023. te pada tlaka zraka, kako će se približavati ciklona, moguća su povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje nekih riva.

Područje niskog tlaka svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka (1. prosinca 2023.) na subotu (2. prosinca 2023.) pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa, već u četvrtak biti obilne oborine, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit.

U mnogim će predjelima pasti i više od 50 l/m2, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom. S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama. Stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu.

Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. Uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uvjeti vožnje bit će otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjivati vidljivost, a lokalno su u takvim uvjetima mogući i veći zapusi. Do nedjelje oborine će postupno prestati i vjetar će oslabjeti.

Zbog nadolazeće promjene vremena, s njom i izraženog zahladnjenja s petka na subotu, preporučuje se svakodnevno praćenje prognoze i upozorenja na mrežnim stranicama DHMZ-a.