Europu će danas i sutra zahvatiti nova hladna fronta, koja je u Alpama već donijela i snježne padaline, najavio je meteorološki servis Severe Weather Europe.

Početak listopada označit će prodor arktičkog zraka u središnju i zapadnu Europu, koji će do naših krajeva stići noćas i donijeti jak vjetar u unutrašnjosti i buru na Jadranu te pad temperature.
 

Orkanski udari bure

U Slavoniji, Baranji i Srijemu sutra će prevladavati umjereno do pretežno oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana mjestimice s malo kiše. Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura oko 10 °C ujutro, a danju oko 16 °C.

Podjednake ili malo niže vrijednosti temperature bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u noći i prijepodne mjestimice biti kiše. Poslijepodne postupno razvedravanje uz slabljenje sjeveroistočnog vjetra.

Najvjetrovitije će biti na sjevernom Jadranu i u gorskom području, uz umjerenu i jaku buru, podno Velebita i olujnu s orkanskim udarima, a more će ponegdje biti jače valovito. Mjestimične kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, bit će većinom u prvom dijelu dana, a zatim će se na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru postupno razvedravati. Najviša temperatura od 10 °C u gorju do 17 °C na moru.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, a pljuskovi lokalno mogu biti i izraženiji. Umjereno do jako jugo već ujutro će početi okretati na buru s olujnim udarima, a more će pritom biti umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske većinom oblačno, povremeno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i obilnijim. Puhat će umjereno i jako jugo, a prema kraju dana okrenut će na istočnjak i buru. Najniža temperatura od 15 do 18 °C, a najviša oko 20 °C, javlja HRT.

Crveni alarm

Meteoalarm je za sutra objavio niz upozorenja, prvenstveno za obalu. Oglašen je crveni alarm za područje Velebitskog kanala zbog orkanske bure. Za Dalmaciju je na snazi žuti alarm zbog jake bure i mogućih obilnih pljuskova, dok je za područje Istre i Kvarnera oglašen narančasti alarm.

Sredinom tjedna vrijeme će se malo smiriti, no nova promjena stiže za vikend.

"Ta će druga fronta ponovno donijeti vjetrovito i hladno vrijeme, u višem gorju moguć je i snijeg. Ne očekuju se neke velike količine oborina, ali za deseti mjesec to je u gorju višem od tisuću metara i očekivano", rekla je meteorologinja Nove TV Ana Bago.