Vijeće ministara BiH donio je Odluku o prihvatu pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata – Vlade emirata Dubai Bosni i Hercegovini, priopćeno je u utorak iz Vijeća ministara.

Prema Odluci, pomoć se sastoji od 100 tisuća komada brisova, 25 tisuća zaštitnih odijela, 40 ventilatora, 152 tisuće rukavica, po 150 tisuća maski N95, kirurških te maski za lice, kao i 50 tisuća vizira i 20.400 zaštitnih naočala.  

Ministarstvo civilnih poslova će, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i Uputstvom o postupanju u procedurama za uvoz lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera za područja BiH ugrožena prirodnom ili drugom nesrećom, zatražiti rješenja o suglasnosti/odobrenju za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u BiH od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnog ministarstva zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

Na osnovu ovih rješenja, navode, Ministarstvo civilnih poslova će izvršiti prijem pomoći s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Kovid-19, a ukoliko odobrenja izostanu, Vijeće ministara BiH će posebnom odlukom odlučiti o ovoj pomoći.    

Ministarstvo civilnih poslova će, tvrde, izvršiti podjelu ove pomoći u skladu sa ranije donesenom odlukom Vijeća ministara o principima raspodjele pomoći, i to FBiH 61,5%, RS-u 37,5% i Brčko Distriktu 1%. Federacija BiH će dobivenu pomoć podijeliti sa 10 županija u jednakom omjeru, po 50%.