Rat u Siriji privlači strane borce na dosad "neviđen" način, procjenuje američka administracija koja govori o 20.000 takvih boraca.

Procjena se pojavljuje u pisanom svjedočanstvu koje je za Kongres pripremio Nicolas Rasmussen, direktor Nacionalnog centra protiv terorizma (NCTC), koji skuplja sve informacije o terorističkoj prijetnji američkih obavještajnih agencija.
Rasmussena bi u srijedu trebalo saslušati povjerenstvo za unutarnju sigurnost Zastupničkog doma, ali je pisani dio njegova svjedočanstva procurio već u utorak navečer.

Nova procjena o 20.000 stranih boraca iz 90 zemalja nešto je viša od one koja je dosad bila na snazi (19.000), po NCTC-u.

Ritam dolazaka boraca "bez presedana" je, posebice u odnosu na ono što se dogodilo u Afganistanu i Pakistanu, Iraku, Jemenu ili Somaliji, po Rasmussenu.

Profil tih boraca je vrlo različit, ali "procjenjujemo da najmanje 3400 stranih boraca dolazi iz zapadnih zemalja, od kojih 150 Amerikanaca", objasnio je on.
"Većina" onih koji odlaze pridružit će se redovima džihadističke skupine Islamska država u Siriji i Iraku, otkrio je on. "Tendencije su jasne i zabrinjavajuće".

Društvene mreže omogućuju "posebno IS-u" da privuče borce i opskrbi ih praktičnim informacijama za putovanje, otkriva Rasmussen.
Kapacitet propagande on line IS-a "nastavlja rasti" s gotovo "250 službenih produkcija IS-a objavljenih on line" od 1. siječnja.
(Hina)