Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je iranski napad bez presedana na Izrael i pozvala sve strane da pokažu razboritost, a njoj su se pridružili brojni zapadni čelnici, dok je Rusija "izrazito zabrinuta", javljaju agencije. "Snažno osuđujem iranski besraman i neopravdan napad na Izrael. Pozivam Iran i njegove produžene ruke da smjesta obustave napade", napisala je Von der Leyen na X-u.

"Svi akteri se sada moraju suzdržati od daljnje eskalacije i raditi na obnovi stabilnosti u regiji", dodala je. Ranije je napad osudio šef europske diplomacije Josep Borrell.

"Europska unija snažno osuđuje napad bespilotnim letjelicama i projektilima koji je u subotu navečer pokrenuo Iran protiv Izraela", napisao je Borrell na X-u, osuđujući "eskalaciju bez presedana" i "ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti".

Reagirali NATO, Rusija...

NATO se također pridružio "osudi eskalacije Irana koji je u subotu izveo napad bez presedana protiv Izraela" i pozvao na "suzdržanost kako sukob na Bliskom istoku ne bi izmaknuo kontroli".

"Osuđujemo eskalaciju tijekom noći, pozivamo na suzdržanost i pomno pratimo razvoj događaja. Ključno ja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli", rekla je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah.

Prvi put u povijesti Islamske Republike Iran je direktno napao svog zakletog neprijatelja Izrael. Iranski napad na Izrael s više od 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica jer ih je golema većina presretnuta i oborena još izvan izraelskih granica, priopćila je izraelska vojska. Samo mali broj projektila je pao na izraelski teritorij, bez poginulih i veće štete, no ranjena je jedna djevojčica.

Rusija, koja ima bliske odnose s Iranom, priopćila je da je izrazito zabrinuta zbog iranskih napada na Izrael i pozvala sve strane da pokažu suzdržanost, dodajući, međutim, da će napetosti trajati sve dok se ne riješi izraelsko-palestinski sukob. "Izražavamo izrazitu zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regiji. Pozivamo sve strane na suzdržanost", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo podsjeća i na izjavu Teherana da je napad izveden unutar prava na samoobranu nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku koji je Moskva osudila. Također ističe da je Zapad blokirao pokušaje da se u Vijeću sigurnosti UN-a odgovori na izraelski napad u Damasku.

Kremlj se tek treba javno oglasiti o direktnom napadu Irana na Izrael.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smatra da bi rat između Izraela i Irana pogoršao izglede Joea Bidena za pobjedu na predsjedničkim izborima u studenom.