Hrvatsku aplikaciju Autoškola za polaganje vozačkog ispita dosad je skinulo 70.000 ljudi. Aplikacija je dostupna za iOS i Android, a budućim vozačima pomaže u svladavanju vožne na interaktivan način.

Aplikaciju je kreirala tvrtka DD3D u suradnji s Autoškolom Stubicom i Porsche Croatiom. Online platforma nudi jednostavan i direktan pristup učenju prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Aplikacija je namijenjena prvenstveno kandidatima koji se pripremaju položiti vozački ispit, ali i drugima koji su ga već položili.

Budući da se radi o interaktivnoj aplikaciji, pitanja su popraćena simulacijama prometnih situacija, koje bi trebale biti zahtjevna ne samo za kandidate, već i za one koji su položili ispit.

Iako se radi o mobilnim aplikacijama, očekivanja od animacija nisu previsoka, no unutar ove aplikacije 3D modeli djeluju neočekivano dobro. Svi prikazi su jasni i detaljni, a njihove preglednost ovisi o veličini ekrana, dakle malo je lakše prepoznati znak na nešto većem mobitelu. Srećom, slika se može i uvećati dodirom na prikaz.

Prometne situacije su također veoma dobro pogođene, budući da simuliraju neke realne situacije s kojima se možemo susresti za volanom. Obzirom da je aplikacija nastala u suradnji s Porsche Croatia, svi 3D modeli automobila su realni modeli marki Audi, Škoda, Volkswagen i Seat, što pridonosi višem dojmu kvalitete aplikacije.

Uz kvalitetu, sasvim je zabavno sjesti i za volan novog Audija, makar u virtualnom svijetu.

Aplikacija je podijeljena na kategorije: teme, znakovi, ispiti, korisnički profil, upute i postavke, Teme obuhvaćaju 12 cjelina, koje uključuju propise, ponašanje u prometu, prometna pravila te ponašanje u ekstremnim situacijama. Znakovi su dobili vlastitu kategoriju.

Testiranjem aplikacije, možemo samo potvrditi zahtjevnost tih pitanja, ali i laganu depresiju uzrokovanu shvaćanjem da smo zaboravili dobar dio prometnih pravila.

Zbog skidanja 70.000 puta, Ivan Rusan iz autoškole Stubica tvrdi da je aplikaciju skinuo gotovo svaki polaznik autoškola u Hrvatskoj. Za popularnost aplikacije, uz dizajn, sučenje i interaktivne 3D simulacije, Porsche Croatia pripisuje i konstantnim ažuriranjima sadržaja i pitanja. T

ime je aplikacija uvijek svježa, ali i u skladu s prometnim propisima.

Aplikaciju planiraju lansirati i na Facebooku, te ju posve besplatno ponuditi autoškolama. Stvorit će također web verziju, odnosno verziju za internetski preglednik, koja će autoškolama također služiti kao pomagalo u edukaciji.

Projekt uz Porsche Croatia podržava i Prometna Učilica, nastala suradnjom Ministarstva znanosti i obrazovanja, MUP-om, Nacionalnom programom sigurnosti cestovnog prometa i CARNetom.