Obrana Jerke Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra u Vladi Federacije BiH, koji je u siječnju ove godine pred Županijskim sudom u Tuzli osuđen na devet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, uložila je žalbu na presudu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Odvjetnica Mirna Delalić, koja u ovom predmetu zastupa Lijanovića, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je žalba napisana na 230 stranica.
 
Delalić je kazala da se žalila iz svih žalbenih razloga, a fokus žalbe je bio na nepouzdanosti triju svjedoka koji su ranije u ovom predmetu sklopili sporazum o priznavanju krivnje – Merseda Šerifovića, nekadašnjega zastupnika u Skupštini Tuzlanske županije, Suada Čamdžića, bivšeg Lijanovićeva savjetnika, i Edina Ajanovića, bivšeg ministra u Vladi Tuzlanske županije – a na čijim iskazima je, prema mišljenju Obrane, bazirana presuda.

Obrana je u svojoj žalbi navela i da je tadašnji ministar Lijanović postupao u skladu s važećim propisima.

Županijsko tužiteljstvo u Tuzli također je uložilo žalbu na ovu presudu. I u ovom slučaju, žalba je izjavljena zbog svih žalbenih osnova predviđenih zakonom.

Žalba je izjavljena zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, zbog povreda Kaznenoga zakona Federacije BiH, zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnoga stanja, ali i zbog odluka o kaznenoj sankciji, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije, dodavši da je žalba uložena i zbog odluka o oduzimanju imovinske koristi i odluke o troškovima kaznenog postupka.

Skupa s Lijanovićem je na četiri godine zatvora osuđen i njegov nekadašnji savjetnik Stipe Šakić.

Presudom je Lijanović proglašen krivim jer je udružio više osoba na području Federacij te počinio kaznena djela koja se odnose na dodjelu poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Svi članovi udruženja su optuženi da su pribavili imovinsku korist u iznosu od 836.000 KM, a osuđeni su ovom presudom za pribavljenu imovinsku korist od preko 790.000 KM.

(www.jabuka.tv)