U sklopu dosad najambicioznijeg projekta istraživanja svemira, sićušne rakete trebale bi istražiti dosad neviđene dijelove svemira, javlja The Independent.

Znanstvenici među kojima je i Stephen Hawking te investitori Yuri Milner i Mark Zuckerberg u svemir će poslati nano-letjelice koje bi trebale otkriti postoji li život u svemiru.

"Ono što nas čini jedinstvenim je nadilaženje vlastitih granica. Gravitacija nas drži na tlu, ali ja sam upravo doletio u Ameriku. Kako ćemo probiti vlastita ograničenja? Našim umovima i našim strojevima. Ono što nas sada sprječava je velika udaljenost između nas i zvijezda, no u tome će nam pomoći dosad najmanje svemirske letjelice. Danas se obvezujemo na ovaj veliki korak u istraživanju svemira", rekao je Hawking na današnjem predstavljanju projekta.

Cilj projekta Starshot je sićušne robote dovesti u zvjezdani sustav Alpha Centauri udaljen 40 bilijuna kilometara. Za to je potrebno vrijeme od 30.000 godina, no mikro rakete tamo bi mogle stići za samo 20 godina.

Znanstvenici vjeruju kako je moguće da se u sustavu Alpha Centauri nalazi naseljivi planet nalik Zemlji. Letjelice bi trebale snimiti fotografije i tako otkriti postoji li život na drugim svjetovima.

Dizajn mikroletjelica omogućit će im da putuju brzinom jednakoj 25 posto brzine svjetlosti.

Uzevši u obzir sve nižu cijenu računalnih komponenti, tim koji stoji iza projekta rakete bi u svemir trebao poslati za svega nekoliko stotina tisuća dolara.