Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da policijske službe moraju staviti pod punu kontrolu vehabijska utočišta poput Gornje Maoče i Bočinje, kao i da su potrebne nove provjere u tim bazama.

Mektić je rekao da svi oni za koje se dokaže da su ratovali u Siriji ili Iraku na strani radikalne organizacije "Islamska država" moraju odmah biti procesuirani.

"U BiH imamo određena izvorišta terorizma, radikalnu ideologiju koja se promovira i prihvaća i dok god budemo tolerirali nasilni ekstremizam, uvijek ćemo imati terorističku prijetnju", rekao je Mektić za "Večernje novosti".

On je dodao da su npotrebne konkretnije, fleksibilnije i represivnije mjere protiv potencijalnih terorista i da je cilj novih zakonskih rješenja davanje većih ovlaštenja policijskim i sigurnosno–obavještajnim službama u borbi protiv terorizma.

"Formirat ćemo ekspertske timove koji će se danonoćno baviti ovim pitanjem, a u zakonodavni okvir ubacit ćemo suvremena rješenja europskih zemalja u borbi protiv ovog zla", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, mora se stvoriti mehanizam da se u slučaju veće terorističke prijetnje na određenom području može proglasiti izvanredno stanje i dati dodatna policijska ovlaštenja.