Priznat ćemo vam odmah, kod ovog nas je kolača privukao naziv. Nuklearna štrudla. Da nuklearna štrudla... Pa tko se toga sjetio! Nakon malo istraživanja utvrdili smo kako je riječ o starom receptu, a premda nije potpuno sigurno, moguće je da datira još u polovicu prošlog stoljeća, u vrijeme kad su svi bili fascinirani nuklearnom energijom, piše Slobodna Dalmacija.

Nekako se da naslutiti da je riječ nuklearna iskorištena kako bi se dočaralo koliko je kolač moćan, no nemojte se bojati, zapravo uopće nije riječ o kalorijskoj bombi. Ono što je zapravo puno nejasnije od nuklearnih asocijacija je spominjanje štrudle: sa štrudlama ili štrudelom ovo zapravo nema nikakve veze...

Glavnu ulogu u ovom receptu imaju jabuke, a zanimljivijim od prosjeka čini ga dodatak badema koji se tijekom pečenja lijepo zahrskave tvoreći pucketavi gornji sloj. Još je jedna prednost ovog starog recepta pred drugim kolačima s jabukama: priprema se kao od šale. Ovo je jedan od onih kolača kod kojih vaganje nije potrebno (osobito ako ste kupili bademe u pakiranju od 150 grama), jer se kao mjerna jedinica koristi čaša. Sasvim obična čaša od dva deca ili pak čašica od jogurta, samo pripazite da nije riječ o onoj od 180 ml.

Nuklearna štrudla

Sastojci:

150 g grubo sjeckanih badema
5 jabuka
5 jaja
2 čaše brašna
1 čaša ulja
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4 žlice mlijeka
2 žlice ruma

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke osim jabuka i badema.

Tijesto prebacite u posudu za pečenje premazanu uljem i posutu brašnom (višak brašna istresite).

Jabuke ogulite pa ih tanko narežite ili krupno naribajte i posložite ih po tijestu. Preko jabuka dodajte gubo sjeckane bademe.

Prebacite kolač u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija i pecite 25 minuta.