Prema informacijama saveza njemačke vlade, njemačka “Semafor” koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a pod vodstvom kancelara Olafa Scholza dogovorila je treći paket pomoći njemačkim stanovnicima vrijedan milijarde eura.

 

Nakon višesatnih pregovora, stranke semaforske koalicije u nedjelju ujutro postigle su dogovor.

-Gotovo je. Vrlo dobar rezultat, napisao je savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) na Twitteru u nedjelju ujutro.

Više detalja o paketu pomoći za građane bit će izneseno na današnjoj konferenciji za novinare u 11 sati kad će kancelar  Olaf Scholz (SPD) objaviti rezultate koalicijskog odbora.

Pregovori su počeli u subotu poslijepodne. Planiran je opsežan paket s ciljanom pomoći građanima u krizi oko ruskog plina i rastućih cijena.

Uz Scholza, u pregovorima su sudjelovali vicekancelar Robert Habeck (Zeleni) i ministar financija Christian Lindner (FDP). U Uredu kancelara  su se okupili i ostali ministri te čelnici triju saborskih klubova i stranaka.

Detalji pregovora zasad nisu javnosti poznati. Tijekom noći postalo je jasno da koalicija svoje rezultate ne želi objaviti do nedjelje u 11 sati.

Pritisak je unaprijed bio golem, a dijelom su ga potaknuli i sami uključeni. Lindner i šef parlamentarne skupine SPD-a Rolf Mützenich govorili su o “velikom paketu”.

– Moramo pomoći onima koji su stvarno u egzistencijalnoj potrebi, napomenuli su.

Na sastanku vlade sredinom proteklog tjedna, Scholz je najavio paket pomoći koji je “što je više moguće prilagođen, što je moguće učinkovitiji, što je više moguće ciljan”.

– Znamo da ne možemo ostaviti ljude same s inflacijom i rastućim cijenama energije, rekla je voditeljica parlamentarne skupine SPD-a, Katja Mast u subotu.

Paket olakšica o kojem se raspravljalo uključivao je ciljanu pomoć za umirovljenike i studente, smanjenje poreza i nasljednu uredbu za kartu za lokalni prijevoz od 9 eura. Do sada su SPD, Zeleni i FDP zastupali svoja djelomično različita stajališta.

Sa stajališta predsjednika SPD-a Larsa Klingbeila, potrebna je preciznija pomoć nego dosad.

– Moramo pomoći onima koji su stvarno u egzistencijalnoj potrebi, rekao je Klingbeil.

To također znači da osobe s visokim primanjima trpe gubitke, ali s tim se mogu nositi.

– S druge strane, činjenica da umirovljenici nisu bili uključeni u energetski paušal od 300 eura bila je greška. To se sada mora ispraviti, napomenuo je Klingbeil.

Do sada je već ukinut dodatak na cijenu električne energije za promicanje obnovljivih izvora energije (EEG dodatak), postoji paušal za energiju od 300 eura za sve zaposlene i jednokratna naknada od 100 do 200 eura za sve nezaposlene, dječji doplatak jednom je povećan za 100 eura po djetetu, podržane su tri cijene goriva za mjesece do kolovoza, a postojala je i karta od 9 eura za lokalni javni prijevoz za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz.

Sindikati, ljevica i AfD možda će htjeti pozvati nezadovoljne na prosvjed na jesen. Predsjednik IG Metalla Jörg Hofmann izjavio je za Njemačku tiskovnu agenciju kako se radi ni manje ni više nego o pitanju hoće li biti moguće učinkovito i razumljivo rasteretiti građane ili će rastuća neizvjesnost dovesti do prekida društvenih kohezija.

Fenix-magazin/MD