Stotine stanovnika grada Tijuane koji se nalazi na Meksičkoj granici sa SAD-om prosvjeduju zbog karavane migranata koja je iz središnje Amerike krenula za SAD.

Oko 3.000 migranata nalazi se u gradu Tijuani u koji su došli u prethodnih nekoliko dana. Federalne vlasti pak procjenjuju da će broj rasti i da bi uskoro mogao dosegnuti 10.000 migranata. Stanovnici tog grada su zbog toga nezadovoljni te su izašli na ulice.

Prosvjednici ne žele migrante u svom gradu

Granična policija SAD-a procesuira oko 100 zahtjeva za azilom na dan. Tražitelji azila upisuju svoja imena u bilježnicu koju vode migranti, a koja je bila ispunjena s više od 3.000 imena prije nego što je karavana uopće krenula.

Jučer su pak nezadovoljni stanovnici Tijuane prosvjedovali mašući zastavama Meksika i pjevajući nacionalnu himnu, Osim toga, povikivali su: "Van!", referirajući se na migrante. Cijeli prosvjed se održao na oko kilometar i pol udaljenosti od granice sa SAD-om. Stanovnici tog grada optužili su migrante da su neuredni i nezahvalni, ali i da su opasnost za grad. Žalili su se i kako je karavana migranata ušla u Meksiko, nazivajući njihov ulazak invazijom. Izrazili su i zabrinutost da će se novcem od njihovog poreza financirati skrb za migrante.

"Ne želimo ih u Tijuani", vikali su prosvjednici.

Žele da se vrate u Honduras

Guardian prenosi izjavu jedne kućanice, Juane Rodriguez, koja je rekla kako bi vlada trebala provjeravati migrante kako bi osigurali da se ne radi o osobama koje imaju kazneni dosje. Malo dalje, desetak stanovnika Tijuane okupilo se sa znakovima podrške za migrante. Keila Samarron, 30-godišnja učiteljica, rekla je da prosvjednici ne predstavljaju njezin način razmišljanja. Držala je znak na kojemu je pisalo: "Djetinjstvo nema granice."

Većina migranata koji su u Tijuanu stigli proteklih dana krenuli su iz Hondurasa prije više od mjesec dana. Honduras je zemlja s više od devet milijuna stanovnika, a Associated Press je razgovarao s ljudima koji su odlučili u karavani otići ih Hondurasa te su ih upitali zašto su se na to odlučili.

Brojni su odgovorili kako iz zemlje odlaze nakon što su primili brojne prijetnje smrću. Ali njihovo putovanje je bilo teško, a mnogi su se odlučili na povratak u Honduras. Alden Rivera, ambasador Hondurasa u Meksiku, izjavio je za Associated press kako se oko 1800 državljana Hondurasa vratilo u svoju domovinu otkako je karavana krenula 19. listopada. Dodao je kako se nada i da će se još njih odlučiti na isto.

"Želimo da se vrate u Honduras", dodao je.

Uvjeti života u Hondurasu

Stopa ubojstava u Hondurasu je 43 osobe na njih 100.000, što je slično američkim gradovima New Orleansu i Detroitu. Osim nasilja, migranti u karavani su kao razloge za odlazak spomenuli i loše ekonomske uvjete u toj zemlji. Mjesečni prihod po osobi u Hondurasu je oko 105 eura, a prema podacima Svjetske banke dvije od tri osobe u toj zemlji žive u siromaštvu.

S obzirom na to da se očekuje kako će migranti duže ostati u Tijuani, postavlja se pitanje može li taj granični grad podnijeti pritok tolikog broja ljudi.

I dok su brojni u Tijuani suosjećajni i imaju razumijevanja za probleme migranta te im pokušavaju pomoći, neki mještani ih vrijeđaju, bacaju kamenje na njih te ih udaraju. Takav hladan doček razlikuje se od toplog dočeka kakav su migranti imali na jugu Meksika. Tamo su im stanovnici malih gradova priređivali hranu, pa čak i svirku uživo.

Gradonačelnik njihov dolazak nazvao lavinom

Gradonačelnik Tijuane, Juan Manuel Gastelumm, nazvao je dolazak migranata lavinom i da grad nije pripremljen za situaciju u kojoj se našao, s obzirom na to da se očekuje kako će migranti biti u gradu oko šest mjeseci. Stoga je Gastellum od federalnih vlasti tražio pomoć kako bi se mogli nositi sa situacijom.

Ministar unutarnjih poslova Meksika rekao je da federalna vlada u Tijuanu dostavlja hranu i deke kako bi pomogli migrantima.

U Tijuani su lokalna sportska dvorana i rekreacijski kompleks pretvoreni u sklonište kako migranti ne bi bili na otvorenom. To je kompleks koji može primiti oko 3.000 građana, dok gradska privatna skloništa mogu primiti do 700 ljudi.