Nakon 26 godina postojanja kompanija Amazon je uvrstila Bosnu i Hercegovinu na svoju listu čime je omogućena prodaja, ali i kupovina preko ove najveće prodavnice na svijetu.

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović je podijelila informaciju da je za poduzetnike u Bosni i Hercegovini omogućena prodaja na Amazonu.

Naime, kompanija Amazon je prije dva tjedna revidirala listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača i sada se na toj listi nalazi i naša zemlja.

U najvećoj online trgovini na svijetu sada se među 188 zemalja nalazi i Bosna i Hercegovina nakon što je Amazon dodao novih 85 zemalja.

Jedini način da prodavači iz BiH prodaju svoje proizvode na Amazonu bio je taj da osnuju poduzeće i u nekoj od zemalja iz koje je prodaja dozvoljena. To je svima stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu.

Klix.ba je isprobao i otkrio da je Amazon učinio dostupnim konačno i kupovinu većine proizvoda kupcima iz BiH, jer je do sada bilo moguće kupovati samo određene proizvode poput knjiga i CD/DVD-ova, a od sada su dostupni i tehnika, igračke, odjeća, pa čak i hrana.

Naravno, dostava u BiH iz Amerike sa Amazon.com je dosta skuplja, nego iz Europe sa npr. Amazon.de.

Amazon je američka kompanija sa sjedištem u Seattleu. Osnovao je Jeff Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. godine i jedna je od prvih velikih kompanija koja se bavi prodajom raznih proizvoda posredstvom interneta.

Osim u Sjedinjenim Američkim Državama, Amazon ima svoje web stranice i u Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu.

Godišnji prihod ove kompanije je oko 14,7 milijardi američkih dolara, a njen neto dobit je nešto manje od pola milijarde dolara.

Amazon je godinama u samom vrhu najvećih kompanija na svijetu, a poseban skok imali su tijekom pandemije koronavirusa kada je porasla online kupovina zbog čega su najavili zapošljavanje desetina tisuća novih radnika u Americi.