Samostalni sindikat radnika u BHRT-u u utorak je priopćio da je stanje u toj medijskoj kući i više nego katastrofalno.

Ističu da su kao reprezentativni sindikat upućeni u kompletnu sliku financijske situacije koja je svakim danom sve teža, jer novac ne dolazi nijednim načinom naplate RTV pretplate, te da novca u kući nema ni za neto plaće radnika.

Dodaju da je sindikat, koji zastupa više od 500 uposlenih u toj medijskoj kući, na svakom sastanku s upravom koji održavaju na tjednoj razini tražio da se poštuju sve obaveze prema radnicima BHRT-a, ukazivao da radnici rade bez primanja i u nepodnošljivim uvjetima i znamo koliki napori se ulažu od strane generalnog direktora da se sredstva za isplatu (bar) neto plaća pronađu kako ne bismo ostali bez ikakvog prihoda.

Također, iz sindikata navode da su više puta o katastrofalnoj situaciji među radnicima BHRT-a obavještavali i UO BHRT-a, čiji su članovi na sastanku održanom 10. srpnja, uz nazočnost predstavnika oba sindikata, obećali da će naći način da za prevladavanje te situacije dok ne počne realizacija ugovora s Elektroprivredom BiH, ali obećanje dano od strane UO nije ispunjeno.

''Ogorčeni smo što nam kasne plaće, ali smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, nepostojanja sluha kod domaćih vlasti za naš problem i uloženih napora generalnog direktora da te iste plaće budu isplaćene. Također smo svjesni neuplaćenih doprinosa i dugova, ali ne možemo zanijekati činjenicu da doprinosi nisu uplaćeni zbog nedostatka novca. Još prije godinu dana moglo je doći do toga da radnici rade na minimalcu ili s umanjenom plaćom (kako bi i doprinosi bili uplaćeni) - na što reprezentativni Sindikat nikad nije pristao i neće ni pristati'', navedeno je u priopćenju.

Reprezentativni Sindikat, kao legalan partner u pregovorima s generalnim direktorom, očekuje od menadžmenta da, što je prije moguće, stupanjem na snagu novog načina naplate RTV pretplae, izmiri obaveze prema radnicima.

Također, Sindikat pozdravlja partnerstvo s Elektroprivredom BiH i poziva i druge dvije elektroprivrede (HZ HB i EP RS) da potpišu ugovore s Javnim servisima o načinu naplate RTV pretplate, za dobrobit programa i samim tim svih građana ove zemlje.

Bljesak.info