Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da njegovi borci ulaze u rusku regiju Rostov, prenosi CNN.

“Sada ulazimo u Rostov. Postrojbe Ministarstva obrane, odnosno vojni obveznici koji su bili bačeni da nam blokiraju cestu, povukli su se u stranu", rekao je Prigožin. Dodao je da su njegove jedinice u ovom trenutku "na svim mjestima prešle državnu granicu".

“Graničari su izašli u susret i zagrlili naše borce”, rekao je.

Prigožin je u poruci optužio ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da su "donijeli odluku o uništenju neposlušnih jedinica koje su spremne zaštititi svoju domovinu".

"Uništit ćemo sve što nam se nađe na putu", rekao je Prigožin.
 


Rostov je blokiran, vojska je na ulicama. Ruski mediji: Aktiviran je plan Tvrđava

U Rostovu na Donu, gradu na jugu Rusije, blokirane su ulica u centru grada. Lokali medij RostovGazeta kaže da su mu očevici javili da je promet ograničen na aveniji Budenovski na kojoj se nalazi sjedište Južnog vojnog okruga.

Mediji su objavili kako je u gradu najavljena aktivacija plana Tvrđava. Ruski mediji nagađaju da je uvođenje ovog plana povezano s izjavama šefa Wagner Jevgenija Prigožina.

Istraga protiv Prigožina

Ruske su vlasti u petak pokrenule kriminalističku istragu protiv vlasnika plaćeničke vojske Wagner Jevgnija Prigožina jer je navodno zaprijetio da će s mjesta ministra obrane ukloniti Sergeja Šojgua, piše The Associated Press.

Objava o pokretanju istrage dolazi nakon što je Prigožin Šojgua optužio za raketiranje Wagnerovih baza u Ukrajini.

Prigožin je potom rekao da će se njegovi vojnici fokusirati na kažnjavanje Šojgua te pozvao rusku vojsku da im se ne suprotstavlja. "Ovo nije oružana pobuna već marš pravde", rekao je Prigožin, prenosi Index.hr.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije odbacilo je Prigožinove tvrdnje, a Nacionalno antiterorističko vijeće objavilo je da je pokrenulo istragu protiv Prigožina zbog sumnje da je pozvao na državni udar.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin upoznat s problematikom te da se "poduzimaju sve mjere".

Prigožin je u petak optužio rusku vojsku za „uništavanje” njegovih boraca, a da pritom nije posve objasnio svoje optužbe, i obećao zaustaviti „zlo” vojnog vodstva.

Prigožin je u nizu glasovnih poruka objavljenih na svom kanalu na komunikacijskoj platformi Telegram rekao: „Oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote mnogih desetaka tisuća ruskih vojnika, bit će kažnjeni. Tražim da nitko ne pruža otpor”.

Ministarstvo obrane je ubrzo objavilo priopćenje u kojem tvrdi da Prigožinove optužbe „nisu istinite i da su informacijska provokacija”.

Prigožin je rekao da pojedinosti onoga što se zbilo tek izlaze na vidjelo, no dodao je: „Ministar obrane (Sergej Šojgu) je stigao posebno u Rostov kako bi izvršio operaciju uništavanja Wagner PMC (privatne vojne tvrtke)”.

Nepotvrđeni video objavljen na kanalu „Razgruzka Wagner” (Wagnerov borbeni prsluk”) prikazuje šumu, u kojoj se vide mali požari i uništeno drveće.

Video je sadržavao natpis: „Raketni napad je izvršen na kampove PMC Wagnera. Brojne žrtve. Prema očevicima, napad je izveden odostraga, to jest, izvršila ga je vojska ruskog ministarstva obrane”.

Prigožin je obećao osvetiti se zbog incidenta. „Nas je 25.000 i saznat ćemo zašto se u zemlji događa kaos”, kazao je.

Prigožin je također optužio Šojgua da je naredio sakrivanje 2000 tijela Wagnerovih boraca u mrtvačnici na jugu Rusije.

Šef Wagnera je ranije u petak nastavio svoj sve žešći sukob s Moskvom, rekavši da se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temeljilo na lažima vojnog vrha.
 


Prigožin, čiji su česti istupi na društvenim mrežama u nesrazmjeru s ograničenom ulogom njegove skupine u ratu, mjesecima otvoreno optužuje ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog vojnog stožera Valerija Gerasimova za nesposobnost.

Njegova služba za odnose s javnošću je u petak na komunikacijskoj platformi Telegram objavila video u kojem Prigožin po prvi put odbacuje temeljne razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom".

"Ništa neuobičajeno se nije događalo 24. veljače. Ministarstvo obrane nastoji obmanuti društvo i predsjednika i ispričati nam priču o tome kako je postojala luda agresija Ukrajine i da su nas planirali napasti s cijelim NATO (savezom)", rekao je Prigožin, koji je službenu verziju nazvao "lijepom pričom".

"Rat je bio potreban kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugi orden 'Heroja (Ruske Federacije)'. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine", dodao je.