Malezija je poslala nekoliko vojnih brodova i tri helikoptera u potragu za zrakoplovom Boeing 777-200ER, s kojim su kontrolori leta zabilježili zadnji kontakt kada je bio 120 nautičkih milja od malezijskog grada Kota Bharu, na istočnoj obali zemlje.

U potragu za nestalim zrakoplovom uključene su i vijetnamske vlasti, pomoć u potrazi pružili su i Filipini, a kako je objavila kineska agencija Xinhua u zajedničku operaciju potrage u vodama južno od vijetnamskog otoka Tho Chu uključio se i Singapur.

Vijetnamski admiral Ngo Van Phat kazao je za Reuters kako bi se prema kalkulacijama koje su navele malezijske vlasti o kretanju zrakoplova, moglo zaključiti da se on ipak srušio u malezijskim teritorijalnim vodama, 152 milje daleko od obala otoka Tho Chu, ako se uzme u obzir brzina leta zrakoplova i posljednja poznata lokacija.

Zbog mraka i dolaska noći obustavljena je potraga iz zraka, govore posljednje informacije. Iako ostaci zrakoplova još nisu pronađeni, vijetnamski zrakoplovi koji sudjeluju u portazi primijetili su na površini mora dvije naftne mrlje.

Radi se o mrljama dugim oko 15 kilometara koje su uočene na moru kod južnog Vijetnama.

Iako je teoretski moguće da su mrlje ostale na površini nakon pada zrakoplova, nema potvrde da su povezane s nestalim avionom.

Malezijski avioprijevoznik Malaysia Airlines objavila je kako će normalno nastaviti sa svim ostalim letovima kako je i predviđeno. Riječ je o agenciji koja je stekla reputaciju kao jedan od najboljih avioprijevoznika u azijsko-pacifičkoj regiji kada je u pitanju sigurnost zrakoplova i ukupna usluga unatoč nekim novijim financijskim problemima s kojima se suočava.

Rodbina putnika nestalog malezijskog zrakoplova na liniji Kuala Lumpur-Peking ljutito su pak u subotu u Pekingu optužili malezijskog avioprijevoznika da ih drži u potpunom mraku u pogledu informacija o zrakoplovu, a i kineski državni mediji kritiziraju vrlo šturu objavu Malaysia Airlinesa koji nije potvrdio rušenje zrakoplova, već samo naveo da je zrakoplov nestao. Rođaci putnika odvedeni su u jedan hotel u blizini pekinške zračne luke i ostavljeni da čekaju informacije od avioprijevoznika, no nikakve informacije ne pristižu, a nitko iz kompanije još se nije pojavio pred zabrinutim ljudima. U međuvremenu su se širile i glasine da se zrakoplov spustio u južni kineski grad Nanking što je kineska vlada opovrgnula, a kineski mediji javljali su da je možda riječ o vijetnamskom gradu Nanmingu.

Zrakoplov Boeing B777-200 poletio je iz Kuala Lumpura u popodnevnim satima, a radarski kontakt je izgubljen dva sata nakon polijetanja. Kineska agencija Xinhua tvrdi da zrakoplov nije došao do kineskog zračnog prostora i nije se javio kineskim kontrolorima. Xinxua navodi i da je zrakoplov nestao u subotu ujutro u vijetnamskom zračnom prostoru. Vijetnamske vlasti su prvotno javile da je uhvaćen signal aviona kod Cape Ca Mau, 250 kilometara jugoistočno od Ho Chi Minha, ali se ta informacija pokazala netočnom, kao i ona da je sletio u južnokineskom gradu Nanmimgu. U potragu su uključena dva kineska broda, te nepoznat broj brodova i zrakoplova iz Vijetnama i Malezije, koji pretražuju područje Južnog kineskog mora.

Malaysia Airlines je objavila da je u zrakoplovu 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, sedam Australaca, po troje državljana SAD-a i Francuske, dvoje Novozelanđana, Ukrajinaca i Kanađana, te po jedan državljanin Italije, Tajvana, Nizozemske i Austrije.

Tvrtka Malaysia Airlines (MAS) jedna je od najvećih u svijetu, a dosad najveća nesreća zrakoplova ove tvrtke dogodila se 1977. u južnoj Maleziji, kada je smrtno stradalo 100 osoba.