Američka vojska oborila je još jedan objekt na velikoj nadmorskoj visini dok se kretao prema jezeru Huron, prema američkom dužnosniku i izvoru iz Kongresa upućenom u to pitanje. Drugi američki dužnosnik rekao je da je rušenje objekta naredio predsjednik Joe Biden.

Kako javlja CNN, objekt je letio na visini od oko 6000 metara i spremao se preletjeti iznad jezera Huron kada je "neutraliziran". Objekt je bio oblika osmerokuta sa "žicama koje su visjele s njega" i čini se da nije nosio nikakav teret, rekao je izvor za CNN. Iako zasad nema naznaka da je objekt imao mogućnost nadzora, to još nije isključeno.

Srušen je lovcem F-16.

Prvi put objekt uočen još jučer

Objekt su prvi otkrili Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne svemirske obrane i Sjeverno zapovjedništvo SAD-a iznad Montane u subotu navečer, a borbeni zrakoplovi su poslani da ga istraže, rekao je viši dužnosnik. U to vrijeme zrakoplovi nisu identificirali nikakav objekt, što je navelo NORAD i NORTHCOM da vjeruju da se radi o anomaliji. Ali danas su službenici obrane ponovno uspostavili radarski kontakt i otkrili objekt kako leti iznad Wisconsina, a potom i Michigana.

"Putanja objekta i njegova visina izazvali su zabrinutost da bi mogao predstavljati prijetnju civilnim zrakoplovima, ali nije predstavljao vojnu prijetnju nikome na zemlji", rekao je dužnosnik.

Ovo je treći dan zaredom da je neidentificirani objekt oboren iznad sjevernoameričkog zračnog prostora. U subotu je iznad sjeverne Kanade oboren neidentificirani objekt. U petak je američki F-22 oborio neidentificirani objekt u zračnom prostoru Aljaske.

"Danas sam bio u kontaktu s vojskom u vezi s operacijama diljem regije Velikih Jezera. Američka vojska srušila je još jedan objekt iznad jezera Huron. Cijenim odlučnu akciju naših borbenih pilota. Američki narod zaslužuje mnogo više odgovora nego što ih mi imamo", objavio je senator Jack Bergman iz Michigana.

Kongresnica Michigana Elissa Slotkin objavila je na Twitteru da su najnoviji objekt oborili piloti Zračnih snaga i Nacionalne garde. "Sjajan posao svih koji su izvršili ovu misiju, kako u zraku tako i u stožeru. Sve nas zanima što je točno bio ovaj objekt i koja je njegova svrha", objavila je.

Pentagon: Objekt nije procijenjen kao vojna prijetnja

Pentagon je objavio da objekt nije procijenjen kao vojna prijetnja. "Nismo procijenili da se radi o vojnoj prijetnji bilo čemu na zemlji, ali procjenjujemo da je to bila opasnost za sigurnost civilnih letova i prijetnja zbog njegovih potencijalnih sposobnosti nadzora. Naš tim sada će raditi na pronalaženju predmeta u nastojanju da saznamo više", stoji u priopćenju.

Pentagon je također rekao da je objekt isti onaj koji je radar otkrio iznad Montane, zbog čega je zračni prostor nakratko zatvoren jučer navečer.

"Zapovjedništvo zračne svemirske obrane Sjeverne Amerike otkrilo je objekt danas ujutro i nastavilo ga vizualno i radarski pratiti. Na temelju njegove putanje leta i podataka možemo razumno povezati ovaj objekt s radarskim signalom uhvaćenim iznad Montane, koji je letio u blizini osjetljivih lokacija", stoji u priopćenju.

Američka vojska: Ne znamo čiji je

Američka vojska kaže da ne znaju čiji su objekti.

"Američka vojska nema novih informacija o zemlji podrijetla ni fizičkim i mehaničkim svojstvima triju objekata oborenih nad Sjevernom Amerikom u posljednja tri dana", kazao je general Glen VanHerck, zapovjednik Sjevernog zapovjedništva SAD-a.

"Neću ih kategorizirati kao balone. Zovemo ih objektima s razlogom", rekao je VanHerck na pitanje o fizičkim karakteristikama objekata.

"Ne mogu kategorizirati kako ostaju u zraku. To bi mogla biti plinovita vrsta balona ili bi to mogla biti neka vrsta pogonskog sustava. Ali jasno je da su sposobni ostati u zraku", dodao je.

VanHerck je naglasio da dužnosnici ne znaju zemlju porijekla objekata oborenih posljednjih dana, razlikujući je od navodnog kineskog balona za nadzor koji je američka vojska prošlog tjedna oborila u blizini obale Južne Karoline.

"Ja bih oklijevao i pozvao bih vas da to ne pripisujete nijednoj određenoj zemlji. Ne znamo", rekao je VanHerck.

Ovaj američki general dodao je kako još uvijek nisu našli objekt koji je oboren nad Aljaskom u petak. "Aktivno tražimo taj objekt", rekao je i dodao da će jednom kad uoče objekt na tlu provesti sve potrebne sigurnosne protokole.

Za sinoć srušeni objekt rekao je da je veličinom bio malen te da nije moguće bilo srušiti ga a da se ne naprave znatna oštećenja.

Nad Sjevernom Amerikom u dva dana srušena dva objekta

Kanadski istražitelji i dalje traže olupinu letećeg objekta koji je američki borbeni zrakoplov jučer oborio iznad kanadskog teritorija Yukona, izjavio je premijer Justin Trudeau, a američki senator je rekao da se najvjerojatnije radi o balonu sličnom onome srušenom iznad Aljaske.

"Ekipe istražitelja su na terenu, nastoje pronaći i analizirati objekt", rekao je Trudeau novinarima, no nije dao naznake o kakvom je predmetu riječ, već samo da "predstavlja odgovarajuću prijetnju sigurnosti civilnom zrakoplovstvu". "Sigurnost građana je naš prioritet i zato sam donio odluku da se neidentificirani objekt obori", dodao je.

Kina poriče špijunažu

Sjeverna Amerika je u visokom stupnju pripravnosti u pogledu povrede zračnog prostora nakon što se ranije ovog mjeseca nad Sjedinjenim Američkim Državama pojavio kineski balon. Kina poriče da je služio za špijunažu i tvrdi da se radi o civilnoj istraživačkoj letjelici te je osudila SAD jer ju je prošle subote oborio.

Najmanje dva druga leteća predmeta su srušena iznad Sjeverne Amerike tijekom vikenda dok su vojni i obavještajni dužnosnici usredotočeni na moguće zračne prijetnje. Vođa većine u američkom senatu Chuck Schumer je televiziji ABC rekao da američki dužnosnici misle da su oba leteća objekta, od kojih je prvi oboren iznad zaleđenog mora na sjeveru Aljaske u petak, a drugi iznad Yukona u subotu, baloni.

"Vjeruju da su bili (baloni), da, no znatno manji od prvog", kazao je Schumer, a Bijela kuća je samo rekla da nedavno srušeni predmeti "ne sliče puno" kineskom balonu.

Dvaput zatvoren zračni prostor

Američki su dužnosnici dva puta u 24 sata zatvorili zračni prostor, a nedugo zatim ga ponovno otvorili. Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo je danas nakratko zatvorila zračni prostor iznad jezera Michigan.

Američka vojska je jučer podigla borbene mlazne zrakoplove u saveznoj državi Montani kako bi istražili anomaliju koja se pojavila na radaru.

I Kina javila da je uočila objekt u zraku

I kineski državni medij Global Times na Twitteru je ranije danas objavio da je u Kini uočen leteći objekt. Objavili su kako su lokalne vlasti uočile neidentificirani leteći objekt u vodama nedaleko od obalnog grada Rizhao u istočnoj kineskoj pokrajini Shandong.

"Spremaju se srušiti objekt", navodi Global Times, dodajući da se ribare upozorava da se drže na sigurnoj udaljenosti.

Kada je objekt otkriven, kineska vojska je obavljala vojnu misiju u sjevernom Žutom moru, piše hongkonški portal Dimsum daily.

"Uprava za pomorsku sigurnost provincije Liaoning izdala je prošlog tjedna upozorenje za plovidbu, navodeći da će se od 16 sati u nedjelju do 16 sati sljedeće nedjelje (19. veljače) izvoditi vojne misije. Među njima će se gađati bojevim streljivom od 8 ujutro u ponedjeljak (13.) do 16 sati u petak (17.), a ostalim brodovima je zabranjen ulazak. Neki korisnici društvenih mreža nagađali su da objekt potječe iz Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika. Neki su čak komentirali: "Osveta je došla vrlo brzo", piše ovaj portal.

Kineski novinar i bivši glavni urednik i stranački tajnik konzervativnog popularnog medija Global Times Hu Xijin rekao je da se "ova godina može nazvati 'godinom NLO-a' i 'godinom obaranja'". "Dakle, trebali bismo biti oprezniji", komentirao je.

Zašto je zadnjih dana srušeno toliko objekata nad SAD-om?

Postavlja se pitanje zašto je u posljednjih nekoliko dana otkriveno i srušeno toliko neidentificiranih objekata nad SAD-om.

Jedan od razloga zašto je Sjevernoameričko zapovjedništvo zračno-svemirske obrane (NORAD) posljednjih dana otkrilo toliko objekata mogao bi biti taj što je zapovjedništvo nedavno prilagodilo svoja pravila i filtre kako bi bolje uočilo mete koje se sporije kreću i koje djeluju iznad određene visine, rekao je izvor upoznat sa situacijom za CNN.

"Filtri su prošli tjedan podešeni i prošireni, nakon što je na velikoj nadmorskoj visini objekt za koji se sumnja da je kineski špijunski balon prošao kroz SAD i pokrenuo raspravu o sposobnosti Sjedinjenih Država da otkriju i obrane se od bilo kakvih potencijalno prijetećih objekata koji ulaze u njihov zračni prostor", naveo je izvor.

CNN piše da je SAD mogao pratiti putanju kineskog balona prije nego što je ušao u američki zračni prostor, i naposljetku ga srušiti u blizini obale Južne Karoline, velikim dijelom zato što je američka obavještajna zajednica prošle godine razvila metodu za praćenje balona pomoću određenog skupa signala koje emitiraju.

No, NORAD je davao prioritet otkrivanju brzo pokretnih meta ispod određene visine na kojoj prijeteći zrakoplovi ili određeni projektili mogu letjeti. Uže definirani filtri trebali su omogućiti NORAD-u i obrambenim dužnosnicima da bolje procesuiraju masu podataka koja se prikuplja svaki dan, rekao je izvor. "Kad ne bi filtrirali mete koje se sporo kreću, sustavi protuzračne obrane za rano upozoravanje uhvatili bi mnogo buke, poput meteoroloških balona i ptica", objasnio je izvor.