U posljednjih nekoliko dana veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine cijepljen je u Srbiji, a do ponedjeljka će taj broj biti još veći. Dovoljna je bh. putovnica, prebivalište bilo gdje na teritoriju BiH, a od prije nekoliko dana nije potrebna ni najava, prenosi portal Klix.ba.

U posljednja dva dana veliki broj građana BiH, koji su se još prije mjesec ili više prijavili za cijepljenje u Srbiji putem online obrasca Ministarstva zdravstva Srbije, počeo je dobijati pozive i termine za cjepivo Covishield na Beogradskom sajmu u Hali 3. Pored toga, vlasti u Srbiji pozvale su sve da dođu i cijepe se bez ikakve najave i bez uvjeta o mjestu prebivališta ili državljanstvu. Zeničanin Nedžad C. (33), koji je državljanin BiH s mjestom prebivališta u BiH, prijavio se za cijepljenje u Srbiji, a kako kaže za Klix, to je učinio prije mjesec iz radoznalosti.

On je jučer dobio poziv na mail, a već danas je cijepljen u Beogradu. Tvrdi da je primjetan veliki broj građana iz BiH, koji su na Beogradski sajam stigli bez najave te su cijepljeni. Pored bh. državljana, mnogo je i građana iz Sjeverne Makedonije. Čak su neki građani BiH koji su se jučer prijavili već danas dobili poziv za cijepljenje u subotu ili nedjelju. A zašto je Srbija odjednom, bez ikakvih uvjeta, odlučila cijepiti sve državljane BiH?

U Srbiju organizirano odlaze i privrednici iz BiH na cijepljenje, a ranije je to uradio i Ustavni sud BiH. Jedan od razloga je činjenica da Srbija ima određene količine AstraZenecinog Covishield cjepiva, koje je ranije i donirala BiH, a kojima rok istječe 29. ožujka. Treba podsjetiti da je Srbija BiH prvobitno donirala 5.000 doza, a nakon toga još 5.000 za recijepljenje, a potom još 10.000. Dakle, radi se o Covishield cjepivu za koju je ranije rečeno da joj rok trajanja istječe 29. ožujka te je preporučeno da se do tada iskoristi.

S obzirom na to da je Srbija već cijepila značajan dio svoje populacije i da je interes očito već usporio, kako bi se iskoristila kupljena cjepiva, otvorena su vrata za sve. Srbija sada igra ulogu velikog brata kod kojeg dolaze i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije. Izvjesno je da će se do ponedjeljka takav proces cijepljenja stranih državljana, bez ikakve najave, odvijati, ali isključivo u Beogradu. Hoće li će i nakon 29. ožujka taj proces biti nastavljen, za sada nije sigurno.

A građani BiH svjedoče da je riječ o dobroj organizaciji. Gužve ima, ali je sve dobro organizirano. Strani državljani mogu se cijepiti isključivo u Hali 3 na Beogradskom sajmu. Čeka se do 30 minuta. Građani prvo obave razgovor s liječnikom o tome jesu li u posljednjih mjesec dana bili bolesni, imaju li alergije ili uzimaju antibiotike. Ukoliko je odgovor na sve negativan i ukoliko je opća ocjena zdravstvenog stanja dobra, oni koji su došli bez najave popunjavaju obrazac, podatke iz putovnice i dobiju cjepivo.

Poslije cijepljenja potrebno je ostati 15 minuta u čekaonici kako bi liječnici vidjeli hoće li slučajno doći do neke neželjene reakcije. Svi koji se cijepe dobiju potvrdu uz napomenu da dođu na recijepljenje za 12 tjedana. U hali je 31 liječnik koji radi na cijepljenju i generalni dojam je da je cijeli proces dobro iskoordiniran.