Vojska Srbije dobit će ruski PVO raketni sistem „pancir S1“ u drugoj polovini iduće godine, saznaje Sputnjik, čime ćemo postati jedina zemlja u ovom dijelu Europe koja će imati tako moćno oružje.

U istom periodu u Srbiju bi trebalo da stignu i helikopteri Mi-17 i Mi-35, a vojni eksperti ocjenjuju da će nabavka novih helikoptera biti veliki tehnički skok borbene gotovosti zrakoplovstva, prenosi Sputnik.

Također, do kraja iduće godine očekuje se da će Vojska Srbije dobiti i modernizirane tenkove T-72 i modernizirana oklopna vozila BRDM-2, koje Ruska Federacija poklanja Srbiji.

Vlada Srbije je već odvojila novac za „pancir“, koji će nabaviti po najpovoljnijim mogućim uvjetima.

Riječ je o sistemu koje je ruski predsjednik Vladimir Putin preporučio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tijekom vojne parade na Crvenom trgu u svibnju ove godine, a koje vojni eksperti i mediji nazivaju ubojicom „apača“ i aviona A-10.

Hibridni protuavionski sistem „pancir S1“, koji uključuje protuavionske projektile i protuavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protuavionskim sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400.

Riječ je o mogućnom sistemu za obranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letjelica. Ruska armija je „pancire“ rasporedila u Siriji, gdje su se odlično pokazali u borbenim uvjetima, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letjelica na rusku bazu Hmeymim.

Srpske vlasti su više puta ponovile da Srbija nabavlja oružje da bi ojačala svoju obranu.