Srbija i Kosovo nisu u četvrtak uspjeli u najnovijem pokušaju da se približe postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa koji traži Europska unija. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem i visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove Federicom Mogherini u Bruxellesu da će se dijalog s Kosovom nastaviti kad Priština "povuče svoje protupravne odluke". 

"Nitko od naših predstavnika neće se pojaviti u Bruxellesu dok to ne bude učinjeno", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije i istaknuo kako su pred Srbijom u političkom smislu "teški dani".

Vučić je naveo dvije odluke, o uvođenju pristojbe na robu iz Srbije od 10 posto te o formiranju kosovske vojske u studenom kako je to obećao premijer Ramush Haradinaj.
Oduzimanje dijela energetske mreže Srbiji

Vučić je rekao kako pristojba krši Srednjoeuropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA), a da formiranje vojske, posebice dovođenje jedne postrojbe na sjever Kosova gdje dominiraju Srbi, krši raniji bruxelleski sporazum i sporazum s NATO-om.

"Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sjever Kosova – to se neće dogoditi", poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik ustvrdio je i da se Srbiju sada pokušava protupravno izbaciti iz elektromreže na sjeveru Kosova, te da to rade "Europljani, a ne Albanci".

"U nacrtu energetskog sporazuma bilo je jasno da se mora formirati Zajednica srpskih općina (ZSO), koja bi osnovala dva mješovita poduzeća na sjeveru da bi transferirala struju do albanskog operatera iz Prištine. Pošto, krivnjom Prištine, nije formirana ZSO - oni nama hoće to oteti", rekao je Vučić, ustvrdivši da bi oduzimanje dijela energetske mreže Srbiji bila uskraćena mogućnost transfera struje jednim dalekovodom ka Makedoniji, s dva dalekovoda prema Albaniji, a s tri prema Crnoj Gori, piše Hina.

"Jasno su izrazile svoje stajalište protiv nas Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska, Belgija, Luksemburg, Nizozemska i Hrvatska, koja ima uvijek potrebu glasovati protiv Srba. Na našoj strani su bili Španjolska, Slovačka, BiH... Koliko možemo borimo se, ali su šanse male", rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija neće provoditi odluke o promjenama u elektroenergetskom sustavu.

Šefica europske diplomacije i posrednica u pregovorima o normalizaciji odnosa Federica Mogherini rekla je nakon današnjeg kruga razgovora kako se očekuje da dvije strane brzo provedu svoju obvezu da postignu dogovor.

 Kosovski predsjedik Hashim Thaci ocijenio je u četvrtak nakon sastanka u Bruxellesu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije da je u interesu dviju zemalja da postignu mirovni sporazum, ali da Srbija postavlja ultimatume, objavili su elektronički mediji u Srbiji, prenoseći Thacijeve izjave kosovskim novinarima.

Nakon najnovijeg neuspjelog kruga razgovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Europske unije Thaci je rekao da se dijalog ne može voditi ultimatumima, ocijenivši da je večerašnji razgovor praćen "agresivnim ponašanjem" srbijanskog izaslanstva.

Kako javljaju prištinski mediji, Thaci je naveo da će se "tek vidjeti" kako će se stvari kretati u budućnosti , ocijenivši da to "neće biti lak izazov" jer "cijela politička scena Kosova treba preuzeti odgovornost za povijesni sporazum".

Thaci naglašava kako ima "rezerve prema procesu", uz ocjenu kako je "mala mogućnost da dođe do sporazuma" i sugestiju da dijalog treba nastaviti.

"Diskurs Vučića je bio agresivan, dok smo mi imali pravičan i izbalansiran odnos za realnu mogućnost zamjene rezolucije (Vijeća sigurnosti UN) 1244", ustvrdio je Thaci.

Stajalište kosovskog predsjednika je da "nema alternative dijalogu", uz ocjenu da su ostale mogućnosti "populistički glasovi i incidenti". Beogradu sugerira kako "nema potrebe da se boji dijaloga".

"Kosovo će biti odgovorno i u dijalogu, ali i u svom djelovanju. Opća klima nije dobra, ali sam siguran da je dijalog proces za postizanje sporazuma", istaknuo je Thachi.

On je uvjeren da će "dogovor biti postignut", a pod tim podrazumijeva međusobno priznanje i prijam Kosova u Ujedinjene narode nakon postizanja sporazuma, prenijela je agencija Beta Thacijevu izjavu prištinskim medijima