U svijetu je više od 29 milijuna slučajeva koronavirusa od kojega je umrlo 928 tisuća ljudi. Najviše zaraženih je u SAD-u (6,7 milijuna), a slijede ga Indija (4,8 milijuna), Brazil (4,3 milijuna), Rusija (1,06 milijuna)...

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 168 novih slučajeva zaraze koronavirusom, devet osoba, među kojima je i jedan liječnik, umrle su, dok u bolnici u Tuzli pokušavaju utvrditi je li se kod dvije osobe koja su ranije oboljele od COVID-a infekcija vratila u nekom novom obliku. 

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH testirano je 1133 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 129 osoba, dok je u Republici Srpskoj nakon testiranja 586 uzoraka potvrđeno kako je njih 39 pozitivno na virus SARS-CoV-2. 

Među tri zaražene osobe koje su umrle u tom entitetu je i liječnik Marko Pekija, s Klinike za intenzivnu skrb Kliničkog centra u Banjoj Luci. Liječnici na Kliničkom centru u Tuzli istodobno pokušavaju utvrditi točno stanje dvije osobe koje su tamo primljene na liječenje kao zaražene, a zbog toga su i ranije hospitalizirane. Ravnatelj Kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je u odvojenim izjavama za medije kazao kako su u pitanju muškarac i žena kod kojih se sumnja na reinfekciju, no ona još nije potvrđena jer postoji i mogućnost da je riječ o "staroj", neizliječenoj zarazi. 

Oboje su ranije liječeni te nakon toga po dva puta testirani na koronavirus, a nalazi su bili negativni, da bi se muškarac sa simptomima zaraze ponovo javio u bolnicu nakon 25 dana. Prije sedam dana hospitalizirana je i žena kod koje je po drugi put potvrđen virus SARS-CoV-2. Muškarac je sada u stabilnom stanju, a žena, koja je pretrpjela moždani udar, težak je slučaj. 

"Nama je ovo prvi slučaj. Ja sam čuo da je u Srbiji nešto slično bilo, ali takve informacije nisu potvrđene niti demantirane", kazao je Jusufović za televiziju N1.

Dodao je kako ovakvi slučajevi otvaraju pitanja o tome tko i kako može u organizmu stvoriti antitijela i koliko ona uopće mogu štititi od nove zaraze, a odgovore na to trebali bi dati imunolozi i mikrobiolozi.

ao što je i najavljeno, danas je održan sastanak srbijanskog Kriznog stožera na kojem se raspravljalo o uvođenju mjere samoizolacije ili karantene za povratnike iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

"Apeliramo na sve građane koji su u ovim zemljama da se do petka vrate u Srbiju jer od petka u 18 sati imat ćemo drugačiji režim. Tada uvodimo nadzor za sve putnike koji se vraćaju u našu zemlju da bi smanjili rizik zaraze", rekla je Darija Kisić Tepavčević nakon održanog sastanka, prenosi Kurir. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je u nedjelju o najvećem dnevnom skoku broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, za 307.930 u posljednjih 24 sata. Najveće povećanje broja zaraženih zabilježeno je u Indiji, SAD-u i Brazilu, podaci su s web stranice WHO-a, dok je broj umrlih uvećan za 5.537 osoba te je sada ukupno 917.417 umrlih od Covida-19. Indija je u nedjelju izvijestila o 94.372 novozaražena tim virusom, dok je SAD zabilježio 45.523 nova slučaja, a Brazil 43.718. 

I SAD i Indija u zadnja 24 sata imali su više od 1.000 smrtnih slučajeva, a Brazil njih 874. Prijašnji rekordni broj novozaraženih u jednom danu bio je 6. rujna, kada je WHO izvijestio o 306.857 novozaraženih Covidom-19. Rekordni broj umrlih u jednom danu, pak, bio je zabilježen 17. travnja, kada je od Covida umrlo 12.430 osoba.

Reutersova analiza pokazuje da u 58 država u svijetu i dalje raste broj novozaraženih Covidom-19, a među njima su Argentina, Indonezija, Maroko, Španjolska i Ukrajina. U SAD-u, međutim, broj novih slučajeva pada, pa je sada broj novozaraženih u jednom danu za otprilike 44 posto niži nego 16. srpnja, kada je bilo rekordnih više od 77.000 slučajeva zaraze.