Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) osudio je odluku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je osuđenog ratnog zločinca Ljubomira Borovčanina pustio na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

IGK smatra kako je ova odluka suda nepravedna i sramotna, kako predstavlja poraz međunarodne pravde, poniženja žrtava, kao i napad na istinu i pravdu.

-To je težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u BiH, već u cijelome svijetu. Puštanje Borovčanina na prijevremenu slobodu predstavlja veliki rizik za pomirenja i ponovno uspostavljanje procesa priznavanja, poštovanja i toleriranja drugog i drugačijeg u bh. društvu - navodi se u priopćenju IGK-a, javlja Fena

Također, ova organizacija zauzima stav kako se ovom odlukom nastavlja degradacija rada Haškog suda te izaziva novi strah kod preživjelih žrtava genocida u Srebrenici.

IGK poziva ovaj sud da do kraja mandata ispuni svoju misiju zasnovanu na donošenju pravde i upozorenja budućim generacijama kako se zločin agresije i genocida ne isplati i kako će biti kažnjen.