Jučer je u Banjoj Luci potpisan Memorandum o suglasnosti između Uprave za neizravno oporezivanje i Carinske uprave Republike Hrvatske.

Memorandum su potpisali direktor Uprave za indirektno oporezivanje dr. Miro Džakula i direktor Carinske uprave Republike Hrvatske Mario Demirović. Cilj potpisanog Memoranduma je da se na dnevnoj osnovi razmjenjuju informacije između carinskih službi dviju zemalja, i to ukupne informacije o istupu roba iz jedne zemlje i ukupne informacije o uvozu robe u drugu zemlju.

Na bazi ovih podataka i razmijenjenih informacija će se sprječavati bilo kakve zloupotrebe vezane za prijenos roba preko granice, a ujedno će se prevenirati i mogućnost korupcije u carinskim službama dviju zemalja.

Zbog navedenog provjerili smo u UNO BiH je li ovo znači da je došao kraj nabavi  hrvatskih državljanja u BiH, odnosno, bh. državljana u Hrvatskoj, to jest, hoće li carina javiti službenicima druge zemlje da ste tražili povrat PDV-a, te će te morati platiti pristojbe u svojoj državi na robu za koju ste tražili povrat PDV-a na susjednoj granici?

-Vi kao fizička osoba imate pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici. Sravnavat će se izvozi i uvozi roba, prije svega se misli na pošiljke u kamionima i šleperima, ono što u jednoj zemlji bude registrirano da je izašlo, mora u drugoj zemlji biti registrirano da je ušlo - pojasnio je glasnogovornik UNO BIH Ratko Kovačević za Pogled.ba.

Znači, možete i dalje ići u Lidl kupovati i tražiti povrat poreza na hrvatskoj granici.