Ante Milas, predsjednik Udruge potomaka udovica II. svjetskog rata i poraća, idejni tvorac i začetnik cijelog projekta, kazao nam je kako će za cijeli projekt biti potrebno oko 120.000 maraka, a za sada, zahvaljujući općinskim i županijskim vlastima, imaju sakupljeno tek 20.000 maraka.

Za projekt 120.000 KM

Sam spomenik, čiji će autor biti poznati afirmirani akademski umjetnik Stjepan Skoko iz Ljubuškog, koštat će oko 80.000 maraka, a ostali novac utrošit će se za pripremu lokacije. Zamišljeno je da se spomenik postavi u fontanu koja se nalazi preko puta zgrade općine. Isti će biti izrađen u prirodnoj veličini u bronci, a prikazivat će majku s troje djece. Jedno će dijete majka držati za desnu ruku, drugo manje dijete držat će knjigu u ruci i sjedit će ispred majke, dok će treće dijete, ono najmanje, biti u njezinom naručju. Milas priznaje kako do sada nisu bili aktivni kada je u pitanju prikupljanje novca za konačnu realizaciju ovog projekta, ali isto tako naglašava da su to aktivnosti na kojima će raditi u idućem razdoblju. U cijelu priču uključila se i dijaspora, točnije Paul Katančić iz Švedske, koji je od udruge dobio ovlasti da na mnoge adrese Hrvata iz Europe, Australije i svijeta uputi apel za pomoć pri podizanju ovog velebnog spomenika.

- Nismo još ni od koga tražili novčana sredstva, osim ovog novca koji sam spomenuo od Vlade županije i općine Ljubuški, ali radimo na tome da poduzetnicima i ostalim društvenim subjektima uputimo pismo namjere da nam pomognu onoliko koliko mogu kako bi ovaj projekt bio u cijelosti realiziran, odnosno kako bi spomenik bio postavljen na za to predviđeno mjesto, kazao je Milas, kazavši kako će mu biti drago da se uključi što više građanstva u ovaj projekt, koji ima za cilj od zaborava sačuvati sjećanje na mnoge udovice II. svjetskog rata i poraća.

2227 djece ostalo bez očeva

Prema njegovim riječima, a na temelju podataka iz knjige “Spomenica ljubuških žrtava”, na području općine Ljubuški bez muževa je ostalo 758 žena, a 2227 djece bez očeva. Teško siromaštvo, samozatajnost i trpljenje bili su svakodnevnica tih majki s brojnom djecom, u zavjetnoj crnini časno i hrabro su odolijevale svim patnjama i nedaćama te su sačuvale dostojanstvo obitelji. Sam spomenik je simbol, kaže Milas, ali je važnije da se generacijama koje dolaze ostavi na znanje zašto je on i u čiju čast podignut.

- Izazov nam je rasvijetliti njihov život, položaj i mjesto u društvu, te odnos vlasti prema njima. Želimo na ovaj način izraziti poštovanje i zahvalnost za sve što su podnijele i propatile odgajajući i podižući djecu. Ova prešućena priča hrvatskog naroda ne smije pasti u zaborav. Spomenik je najmanje što za njih možemo učiniti, odnosno to smo im dužni, zaključio je Milas. Svi koji financijski žele podržati izgradnju ovog spomenika mogu to učiniti uplatom na ime Udruge potomaka udovica II. svjetskog rata i poraća Ljubuški, broj transakcijskog računa 3381602276795923 (UniCredit banka), dok je broj za uplate iz inozemstva: BA393381 6048 7679 6339.

Piše: Z. Volarević / dnevni list / potomci.info