Splićani danas slave blagdan svetog Dujma i dan grada. Inače, Dan svetog Duje naziva se još i Sudamja. To je zapravo kombinacija riječi svet i Dujam.

Sveti Dujam (latinski Domnius, Doimus), popularni splitski sveti Duje, svetac iz 3. stoljeća, duhovna je vertikala grada Splita, kojemu je zaštitnik kao i cijeloj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Sveti Dujam je bio biskup u Solinu, a žrtvu za vjeru podnio je 304. godine za vladavine cara Dioklecijana, koji je upravo nedaleko Salone, na mjestu današnjeg Splita, podizao veličanstvenu palaču za odmor i ukopište.

U Splitu se stoljećima slavi svetčev spomendan, kad se održavaju liturgijske svečanosti, kulturne, gospodarske i zabavne manifestacije. Tada se ritualno otvara njegova raka u splitskoj prvostolnici i, praćena pjesmom, kreće veličanstvena procesija s njegovim moćima užom gradskom jezgrom s misnim slavljem i propovijedi, pojašnjavaju u Župi sv. Ilije proroka Metković na svojoj web stranici.

Splićani, kao i svake godine su pripremili veliku feštu. U 18.30 na Rivi je koncert, kao i tradicionalna splitska tombola, a u 21 sat na Rivi je koncert Petra Graše. Proslava će se završiti vatrometom.