Na splitskoj Rivi u četvrtak predvečer intoniranjem hrvatske himne počeo je skup građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” na kojem se traži da se odustane od ratificiranja te konvencije i na kojem se, po procjeni organizatora, okupilo 70 tisuća ljudi.

Prvi govornik, predsjednik splitsko-dalmatinske udruge logoraša Ivan Turudić rekao je da je s 23 godine ranjen u Hrvatskoj Kostajnici 1991. bio je zarobljen, a u logoru u Glini zatvoren šest mjeseci.

Zajedno s drugim hrvatskim braniteljima borio za Domovinu pa se pita “tko danas ima pravo sve to zaboraviti i i uništavati hrvatsku obitelj kao stup naše Domovine namećući nam kroz Istanbulsku konvenciju rodnu ideologiju kao neko, po njima, bolje i prirodnije rješenje”.

Kako je rekao Turudić, oni su nas svojom žrtvom zadužili da neovisnost Hrvatske branimo i sačuvamo, pa tako i od “GREVIA”, koji se nakon prihvaćanja Istanbulske konvencije izdiže i iznad hrvatskih zakona i hrvatskoga Ustava.

Okupljeni su prije početka skupa i na njegovu početku pjevali domoljubne pjesme “Zovi, samo zovi” i uzvikivali “U boj, u boj”, “Izdaja, izdaja” i “Hoćemo izbore”, javlja Hina.

Među mnogim natpisima koje su nosili bio je i “Andrej Plenković za Pupovca suho zlato za državu i narod živo blato”, portret Andreja Plenkovića s natpisom “Izdaja”,”Nećemo Istanbulski konvenciju u Hrvatskoj”, “Zaštitite obitelj”,”Isus Krist više od IK” i drugi.

Jedan od natpisa koji se mogao vidjeti u publici je i “#Kočerin protiv IK“, a za pretpostaviti je i da su Hercegovci iz više mjesta sudjelovali na skupu u Splitu.

Među okupljenima su bili saborski zastupnici Miro Bulj, Hrvboje Zekanović i Željko Glasnović, pjevač Marko Perković Thompson, predsjednica udruge “U ime obitelji” Željka Markić i predsjenik udruge Vigilare Vice Batarelo.

jabuka.tv