Najčešći problemi s kojima se susreću uzgajivači orhideja su truljenje korijena, požutjelo lišće, izostanak cvjetanja i gljivice koje napadaju biljku.

Požutjele listove spašava šećerna vodica

Da biste oporavili orhideju čije je lišće počelo da žuti, skinite oštećene listove, u pola litra vode dodajte kašičicu šećera, pa spustite saksiju u tu vodu na sat vremena jednom tjedno.

Potom ocijedite saksiju s orhidejom od viška vode i postupak ponavljajte svakih nedjelju dana dok se biljka sasvim ne oporavi.

Cimet za osušene grane

Grane orhideje znaju da se osuše i postanu drvenaste. Da biste spasili biljku od daljeg propadanja, odsijecite suhe grane skalpelom, pa na vrhove stavite malo cimeta. Pazite samo da cimet ne padne na korijen biljke.

Kad korijen posivi, napravite rupice na saksiji sa strane kako bi korijen dobivao dovoljno zraka, spustite saksiju s orhidejom u veću posudu s odstajalom vodom i držite je tako sat-dva. Potom ocijedite saksiju s biljkom od viška vode.

Voda s korom od banane za brži oporavak

Ako orhideja počne da se suši, u litar vode spustite kore od dvije banane i ostavite da odstoji dva dana. Ovom vodom zalijevajte biljku.

Stres i promjena mjesta za bujnost

Ako je orhideja zdrava, a ipak ne izbacuje cvjetove, vjerojatno joj ne odgovara mjesto na koje ste je stavili.

Uzgajivači savjetuju da orhideji priredite “stres”: sklonite je u mračni dio doma i nemojte je zalijevati bar desetak dana. Potom je vratite blizu prozorskog stakla i dajte joj malo vode – ubrzo će početi da cvjeta.

Voda s cimetom za bujnost

U teglu s vodom spustite dva štapića cimeta i ostavite da odstoje desetak dana.

Potom tom vodom oprezno zalijte orhideje, pazeći da voda ne pada direktno na korijen biljke. Orhideje će biti bujnije i ljepše, piše Telegraf.