Bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus rekao je da je za spas Europe neophodno da ona odbaci ideju o Europskoj uniji, javlja Beta.

''Poznat sam po kritičkom stavu prema procesu integracije u Europsku uniju i nije čudno čuti od mene da nisam sretan zbog toga kako stvari funkcioniraju, a nekada sam bio zagovornik integracija, u onim crnim komunističkim danima. Proces se promijenio, transformirao ga je Ugovor iz Maastrichta, a naročito Ugovor iz Lisabona. To više nije integracija, već unifikacija i to je loš napredak'', rekao je Klaus.

Upitan da prokomentira nedavnu izjavu njemačkog vicekancelara Sigmar Gabriela da raspad EU nije toliko nezamisliv scenarij, kaže da bi mu bilo veoma drago da se EU transformira u nešto drugo.

''To je šansa, Brexit je važan faktor u tome i nadam se da će se Europa konačno početi rekonstruirati, poslije pada komunizma smo to organizirali, sada je potreban sličan proces. Postoji način kako da se “napravi“ Europa, a to je da ona odbaci Europsku uniju, da prestane da prihvaća zakone iz Bruxellesa i to je prvi korak'', navodi Klaus.

Osvrnuo se i na politiku sankcija koju koristi Bruxelles.

''To je iracionalno, to ne pomaže nikome, ni Europi, ni pojedinačnim državama, ni Rusiji. Nadam se da će nova administracija u SAD pokrenuti drugačije inicijative. Europa je podijeljena po tom pitanju. Trumpova pozicija mi se čini racionalnom, ponavljam, nema racionalnosti ako se žele sukobi među supersilama, nema racionalnosti u želji da se opet uđe u Hladni rat. Nadam se boljoj budućnosti'', istaknuo je Klaus.