Od ranije je poznato kako će Microsoft svoj Internet Explorer poslati u ‘mirovinu’ no ne tako brzo.

Naime, kako se neslužbeno doznaje, kompanija radi na razvoju novog Windows 10 preglednika, koji trenutno nosi kodno ime Spartan, a koji će imati nekoliko vrlo naprednih funkcija.

Primjerice, preglednik će omogućiti korisniku stavljanje bilješka na web stranice koje se mogu slati drugim korisnicima, a iza svega će stajati integracija sa OneDrive-om, što znači da će kopija biti pohranjena na cloud i biti dostupna preko bilo kojeg preglednika.

Drugi će korisnici tako moći dodavati svoje bilješke te na taj način razmjenjivati ideje.

Druga velika značajka je, prenosi The Verge, integracija s Cortanom, glasovnim osobnim asistentom, preko kojeg će biti moguće pretraživati letove, rezervacije hotela, pratiti pošiljke paketa i ostale stvari i to sve unutar adresnog bara, piše Zimo.co.

Integracija Cortane sa Spartan preglednikom planira zamijeniti svaki dio postojećih Bing metoda u Internet Exploreru.

Nadalje, Spartan će omogućiti grupiranje tabova, kako bi pojednostavnio korištenje istog, primjerice na ovaj način korisnici će moći odvojiti tabove koje koriste na poslu od onih koje koriste u privatne svrhe.

Ideja Spartana je da bude jedinstven preglednik za sve platforme od PC-a, preko tableta do pametnih telefona.

Također, valja spomenuti i Windows Store aplikaciju koja neće biti univerzalna, već će biti odvojena za desktop računala i mobilu platformu, no i jedna i druga aplikacija imat će identične funkcije.

Iako Microsoft nije želio komentirati, više će se saznati 21. siječnja kada je zakazana Microsoft Windows 10 konferencija na kojoj će vjerojatno biti više govora o mogućnostima koje će pružati novi preglednik.