Španjolski nogometni klubovi u dvije najjače lige, prvoj i drugoj, zbog pandemije Covida - 19 u sezonama 2019./20. i 2020./21. zabilježili su gubitak od 2,013 milijardi eura (2,43 milijarde dolara), prenosi AFP.

Usprkos velikim gubicima, španjolski klubovi, a posebno veliki, uspjeli su se nositi s tim.

U sezoni 2019./20. klubovi su prijavili zaradu od 4,8 milijardi eura, što je 366 milijuna eura manje od planiranih 5,167 milijardi, objavila je revizorska kuća PricewaterhouseCoopers.

Za tekuću sezonu procjenjuje se deficit od 1,664 milijarde eura na osnovu prvobitno očekivanih 5,269 milijardi eura, što predstavlja gubitak od 31 posto za dva najviša ranga španjolskog klupskog nogometa.

Međutim, klubovi su u posljednje dvije sezone smanjili troškove za 984 miliona eura, što je rezultiralo neto gubitkom od 1,03 milijarde eura u budućim sezonama.

 ''Ovaj će se dug otplaćivati u naredne tri do pet sezona, pa ćemo ublažiti učinak Covida-19 za 150 do 250 milijuna eura po sezoni'', rekao je generalni direktor La Lige Jose Guerra.

''Postoje problemi s isplatom plata i u drugim ligama. U Italiji, Francuskoj i engleskoj Premier ligi nekoliko klubova se prijavilo za državnu pomoć, ali mi nismo'', rekao je Tebas, koji je predvidio da će klubovima trebati dvije sezone za povratak na nivo prije pandemije.

U međuvremenu, značajan pad prihoda, izazvan zatvorenim stadionima i odsustvom navijača, natjerao je vodstvo lige da naredi Barceloni i Atletico Madridu da smanje proračune za oko 35 milijuna eura.

Real Madrid ima najveći proračun za plaće. Proračun aktualnog prvaka povećan je sa 468,5 milijuna na 473,3 kao rezultat dobiti od transfera i njegovog uspjeha na terenu.

Barcelona je smanjila svoj proračun sa 382,7 milijuna eura na 347 milijuna. Prošle sezone klub je potrošio 391,6 milijuna eura na plaće prvog tima.

Atletico će morati uštedjeti 35,4 milijuna eura da bi ispunio revidirani proračun od 217,3 milijuna eura.

Ograničenja plaća izračunavaju se prema prihodima, a La Liga ih koristi za reguliranje financija 42 kluba u španjolskoj prvoj i drugoj ligi.

Najnovije otkriće o astronomskoj plaći prve zvijezde Barcelone Lionela Messija, koja će njegov klub za četiri godine koštati čak 555 milijuna eura, odjeknulo je u Španjolskoj.

Prema Tebasu, hajka protiv Messija potpuno je neprimjerena.

''Da nije bilo pandemije, klub koji bi prihod ostvario s najboljim nogometašem u povijesti nogometa pokrio bi sve troškove za to. Senzacionalizam koji prati ovu stvar nije pošten'', odgovorio je Tebas na otkriće početkom prošlog mjeseca.