Španjolska vlada sastala se u subotu kako bi pokrenula zakonsku procereduru za ukidanje autonomije Katalonije, sjeveroistočne regije čiji su čelnici zaprijetili objavom nezavisnosti. 

Sastanak vlade o aktiviranju člana 155 španskog Ustava, koji omogućuje centralnoj vladi da ukine autonomiju regije ukoliko ne ispuni svoje obaveze prema državi počeo je oko 10.00 sati ujutru po lokalnom vremenu. 

"Spreman sam na vanredni sastanak vlade na kome ćemo poduzeti mjere na obnovi legalnosti u Kataloniji" - objavio je ministar unutrašnjih poslova Juan Ignacio Zoido na Twitteru.

Primjena člana 155 potez je bez presedana, i obilježava eskalaciju najveće političke krize s kojom se Španjolska suočava od propalog državnog udara u 1981. Njene političke posljedice predmet su brojnih spekulacija. 

"Pokušali smo na svaki način da izbjegnemo tešku situaciju, ali morate razumjeti da smo došli u iznimno tešku situaciju" - izjavio je premijer Mariano Rajoy uoči sjednice vlade.

Sudeći po novinama sa sjedištem u Barceloni, La Vanguardia, aktiviranje člana 155 rezultirat će trenutnim preuzimanjem kontrole od Madrida nad regionalnim ministarstvom ekonomije, lokalnom policijom ili Mossos d'Esquadra, kao i nad katalonskim medijima i zvaničnim websiteovima.

Konačni cilj bit će raspuštanje administracije katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i održavanje novih regionalnih izbora.

Neki smatraju da bi Puigdemont mogao prekinuti proceduru pokretanja člana 155 ako i sam sazove izbore, prenosi dpa.