Katalonksi čelnik Carles Puigdemont treba se vratiti zakonu ako želi da dođe do razgovora i nema pravo nametati posredovanje s vladom, rekla je zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamaria.

"Ni Puigdemont niti itko drugi može polagati pravo nametati posredovanje. Bilo kakav dijalog između demokrata mora se dogoditi u okvirima zakona", rekla je Saenz de Santamaria nakon što je Puigdemont proglasio neovisnost Katalonije od Španjolske, ali ju je odmah suspendirao kako bi omogućio vrijeme za posredovano rješenje sa Španjolskom.

Danas se sastaje španjolska vlada

Španjolska vlada će se sastati danas da bi odlučila o svojoj reakciji na ovu deklaraciju.

Puigdemont je sinoć potpisao deklaraciju u kojem se proglašava neovisnost Katalonije od Španjolske, ali ju je odmah suspendirao i pozvao na dijalog s Madridom.

On je prije toga pred regionalnim parlamentom izjavio kako je referendum 1. listopada dao njegovoj vladi mandat da pretvori Kataloniju u "neovisnu državu", no da se taj proces treba zamrznuti radi pregovora sa središnjom vladom u Madridu.

Puigdemont je rekao kako su se pojavile mnoge inicijative za posredovanjem nakon referenduma i prijedlozi za razgovore na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Španjolski premijer Mariano Rajoy, međutim, isključuje posredovanje i kaže kako neće razgovarati s katalonskim čelnicima ako ne odbace svoju ambiciju da proglase neovisnost.